Abdulmehdi: Gösteriler ülkeyi milyarlarca dinarlık zarara uğrattı

04-11-2019
Rûdaw
Etiketler Bağdat gösteri Abdulmehdi
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenlenen protesto gösterilerinin ülkeyi büyük ekonomik zarara uğrattığını belirterek, göstericilerin taleplerini karşılayacak pek çok karar alındığını söyledi.

Ülkede ekonomik kriz, işsizlik, kamu hizmetlerinin eksikliği ve yolsuzluk gibi nedenlerle 1 Ekim'de harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekim'de tekrar başladı. Şimdiye kadar gösterilerde en az 250 kişi hayatını kaybederken, 11 binden fazla kişi de yaralandı.

Başkent Bağdat'ta hükümet karşıtı göstericiler, dün de birçok yolu trafiğe kapatarak sivil itaatsizlik eylemi başlattı.

Adil Abdulmehdi gösterilere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Gösteriler hedeflerinin çoğuna ulaştı ve üç erki (cumhurbaşkanlığı, hükümet ve parlamento) pozisyonlarını gözden geçirmeye sevk etti. Göstericilerin taleplerini karşılayacak pek çok karar alındı" ifadelerini kullandı.

“Gösteriler ülkeyi milyarlarca dinarlık zarara uğrattı" diyen Abdulmehdi, pek çok ülke ile ulusal ve yurt dışı kalkınma projesi yürütenlerin ülkede yaşanan olaylar nedeniyle endişeli olduğunu kaydetti.

Petrol kuyularının tehdit edilmesi, limanlara giden yolların kapatılması ve ticari mal girişlerinin aksamasının fiyat artışına neden olduğuna işaret eden Abdulmehdi, göstericilere hayatın normale dönmesi çağrısı yaptı.

Bazı grupların gösterileri fırsat bilerek yol kesme, ateşe verme, yağmalama ve güvenlik güçleriyle çatışmaya girme gibi sabote eylemlerine başvurduğuna işaret eden Abdulmehdi, güvenlik güçlerine göstericilere karşı kaba güç, gerçek mermi ya da öldürücü silah kullanmama yönünde kesin talimat verildiğini aktardı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli