Arap Ligi heyeti Irak seçimlerini izleyecek

Rûdaw (Erbil) - Arap Ligi'nden bir uzman ekip 10 Ekim’de yapılacak olan genel seçimleri izlemek amacıyla dün Irak’ın başkenti Bağdat'a gitti.

Birlikten yapılan açıklamada, "Heyet adayların seçim kampanyaları ile oy verme ve oy sayım işlemlerinin Irak yasa ve yönetmelikleri ve uluslararası standartlara uygun olup olmadıklarını gözlemleyecek" denildi.

Arap Ligi, üyelerini ortak çıkarlarda buluşturmak ve aralarında koordinasyonu sağlamak amacıyla 22 Arap ülkesinin bir araya gelmesi ile 1945'te kuruldu.

Oluşum 1990’lı yıllarda beri seçimleri de gözlemliyor.

Birliğin bir üyesi olan Irak'ta parlamento seçimleri yapılacak. Parlamentoda 329 sandalye için yarışan 3.200'den fazla aday var. 9 sandalye Azınlıklar için ayrılmış durumda. Bu sandalyeler için yarışan 67 aday var.

25 milyon Iraklı oy kullanma hakkına sahip, ancak politikacılara duyulan güvensizlik nedeniyle seçimlere katılımın düşük olması bekleniyor.

Arap Birliği misyonu, gözlem sürecinin sonunda ön raporunu ve ayrıca Arap Devletleri Ligi Genel Sekreteri’ne sunulacak nihai raporunu yayınlayacak. Rapor daha sonra Irak'taki ilgili makamlara gönderilecek.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin de sahada seçimleri izleyen büyük ekipleri var.