IŞİD’den okullara ‘Cihad eğitimi’ kitabı

Musul (Rûdaw) – IŞİD, Irak’ta kontrolü altındaki bölgelerdeki ilkokullarda “Cihad eğitimi” dersini zorunlu hale getirdi.

 

Rûdaw, IŞİD’in belirlediği müfredata göre basılan okul kitaplarının resimlerine ulaştı.

 

Musul’dan özel bir kaynağın gönderdiği resimlerde, kitapların üzerinde IŞİD mensuplarının fotoğraflarının yer aldığı görülüyor.



 

IŞİD’in, ilkokul 4. ve 5. sınıflara “Cihad eğitimi” adı altında yeni bir dersi zorunlu kıldığı öğrenildi.

 

IŞİD örgütünün ayrıca, “İslam Devleti’ne” özel tarih ve coğrafya kitaplarını bastığı görülüyor.

 

Örgüt, Musul’u ele geçirdikten hemen sonra eğitim sisteminde bazı değişiklikler yaparak kendi ideolojisi çerçevesinde belirlenen bir müfredat getirmişti.



 

IŞİD değiştirdiği ilkokul ve lise müfredatını 2015 -2016 eğitim-öğretim yılında yetiştirerek Eylül ayı başında hazırlamıştı.

  

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Kürt üyesi Cemal Koçer, IŞİD’in okullarda İslam adı altında çocuklara şiddet eğitimi verdiğini söylemişti.



 

Bu duruma el atmanın IŞİD’e karşı savaştan daha tehlikeli olduğu konusunda uyarıda bulunan Cemal Koçer, Irak Hükümeti ile uluslararası toplumu göreve çağırmıştı.

 

Örgüt, çocukları radikal düşüncülerle eğitmek için Mart 2015’te özel bir okul açarak, çocuk askeri eğitim kampları kurmuştu.

 

Birleşmiş Milletler'in (BM) Irak'taki sivillerin korunmasına ilişkin raporunda, IŞİD örgütünün sivillere karşı savaş suçu oluşturabilecek insan hakları ihlalleri yaptığı saptanmıştı.