Sünniler Irak’ta ‘milli güç’ kuracak

04-09-2014
Rûdaw
A+ A-

Erbil (Rûdaw)-Irak Parlamentosu’ndaki Sünni Ulusal Güçler Koalisyonu Başkanı, yeni hükümet için taleplerinin büyük bir bölümünün Şii Ulusal Koalisyonu tarafından kabul edildiğini ifade etti.

 

Ulusal Güçler Koalisyonu Başkanı Halid Alvani, Rûdaw’a verdiği demeçte, Şii Ulusal Koalisyonu, bombardımanların durdurulması, zararların tazmin edilmesi ve Sünni illerde yerli halktan oluşan askeri “milli güçler”in kurulması taleplerini kabul ettiğini belirtti.

 

Alvani, Şii Koalisyon’un genel af ve Baasçıları bitirmeye yönelik terörlerle mücadele yasasının, hükümet kurulduktan sonra görüşülmesini istediğini söyledi.

 

Halid Alvani, yeni hükümette Yüksek Öğrenim, Maliye, Dışişleri, Elektrik, Sanayi, Ulaştırma ve Su Kaynakları olmak üzere 7 bakanlık alacaklarını ileri sürdü.

 

Alvani, bakan adayları arasında Selman Cumeyili, Talal Zevbei, Flah Zedan, Salah Cıburi ve Ahmed Cıburi’nni de bulunduğunu dile getirdi.

 

Sünni Ulusal Güçler Koalisyonu, yeni hükümet görüşmelerine katılmadan önce bakanlıklar dahil, hükümet makamların yüzde 40’ının kendilerini verilmesini ön şart olarak koşmuştu.

 

Irak’ın başkenti Bağdat’ta yürütülen yeni hükümeti kurma çalışmalarında Şii Ulusal İttifakı’na 14, Kürt Koalisyonu’na 8, Sünni Koalisyonu’na da 8 bakanlık verilmesi konusunda uzlaşmaya varıldığı ifade edilmişti 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli