Irak Başbakanı Sudani'den talimat: Petrol üretimini arttırın

Erbil (Rûdaw) – Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani, ham petrol üretiminin artırılması talimatını verdi.

Irak Başbakanlığı Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Muhammed Şiya Es-Sudani liderliğinde Petrol sektöründeki projeleri geliştirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdul Ghani ve ilgili kurumlardaki yetkililer katıldı.

Açıklamada Başbakan Sudani, petrol üretiminin artırılması yönünde talimat verdiği belirtildi.

Petrol üretiminin arttırılması kararının petrol sondajı sırasında atık gazın yakılması anlamına gelen ‘gaz yakma’ (gas flaring) aşamasından elde edilen gaz miktarını yükseltmeye yönelik olduğu ifade edildi.

Irak’ta daha önce sondajı sırasında yakılan atık gazın miktarı yüzde 46’ydi. Ancak Sudani kabinesindeki iyileştirmeler neticesinde şu anda yakılan atık gaz miktarı yüzde 31’e gerildi.

Irak'ta üretilen mevcut gaz yatırım projelerinin de ele alındığı görüşmede, Başbakan Sudani, tüm petrol sahalarında atık gazın üretim seviyesinin yüzde 69’a ulaştığını, bunun da toplamda yüzde 13'lük bir artışa neden olduğunu vurguladı.

Sudani'nin bu talimatı, Irak Petrol Bakanlığı'nın dünya pazarında fiyat istikrarını korumak için OPEC ile üretimi sınırlama konusunda anlaşmaya varmasının ardından geldi.

Rûdaw’a konuşan Irak Meclisi Petrol ve Gaz Komisyonu üyesi Aso Faraydun, Irak'ın petrol üretiminin günlük 3,6 milyon varille sınırlı olduğunu ve bu limitin aşamayacağını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Irak hükümeti ve İngiliz enerji şirketi British Petroleum (BP) arasında Kerkük'teki dört petrol sahasının onarımı ve geliştirilmesi konusunda mutabakat zaptı imzalanmıştı.

BP, Irak hükümetiyle 100 milyon dolarlık sözleşme konusunda anlaşmadıkları gerekçesiyle 21 Aralık 2020'de Kerkük'teki faaliyetlerini askıya almıştı.

Bu konuda Irak resmi medya grubuna konuşan Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdul Ghani, "Yapılan anlaşmayla Kerkük'te günlük 300 bin varil petrol üretiminin 325 bine çıkarılması hedefleniyor" dedi.