Asrın vurgunu: Devlet bankasından 5 milyar dolar çaldılar

Erbil (Rûdaw) – Irak'ta 2021-2022 yılları arasında asrın vurgunu olarak tarihe geçecek bir soygun yapıldı. Irak’taki bir devlet bankasından 5 milyar dolar çalındı. Emniyet güçlerinin radarına takılan vurguncuların bir kısmı gözaltına alınırken bir kısmının ise yurt dışına kaçtığı öğrenildi.

Irak’ın Rafideyin Banka’sından 2021-2022 yılları arasında asrın soygunu olarak nitelendirilen bir vurgun vakası tespit edildi.

İlk belirlemelere göre bankadan yaklaşık 3 trilyon 700 milyar dinar (2 milyar 500 milyon dolar) çalındı. Ancak dosya daha ayrıntılı incelemeye alındığında çalınan paranın ve vurgunun boyutunun daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Şeffaflık Komisyonu üyesi Hadi Salami, "Çalınan para miktarı ve hırsızlığa karışan kişi sayısı bildirilenden daha fazla. Olaya karışanlar arasında çok sayıda önde gelen isim var. Bunların bir kısmı hala Irak'ta. Şu ana kadar paylaşılan bilgiler yüzeysel, perde arkasında saklı çok fazla detay var” dedi.

Soruşturma derinleşince suçlanan kişi sayısı ve para miktarı da arttı.

Rûdaw'ın Şeffaflık Kurumu rakamlardan derlediği bilgilere göre olayda 6 trilyon 500 milyar dinar (yaklaşık 5 milyar dolar) çalındı.

Iraklı tanınan siyasetçi ve eski milletvekili Meşan Cuburi sosyal medya hesabı X’te yaptığı açıklamada, "Soruşturma kapsamında elde edilen bilgiler baktığımızda soygunu yapanların adı, açık adresleri ve çaldıkları para miktarı belli. Söz konusu şahısların toplam yürüttükleri para miktarı 6 ila 8 trilyon dinar. Banka’dan toplam çalınan paranın miktarı ise 9 trilyona ulaştı” dedi.

Öte yandan Irak Yolsuzluk Komisyonu’nun 1 Ağustos’ta açıkladığı bilgilere göre, asrın hırsızlığıyla suçlanan kişiler ve çalınan para miktarı ise şöyle:

1- 982 milyar dinar çalmakla suçlanan Hut Ahdab'nın CEO'su Kasım Muhammed Muhammed, gözaltına alındı.

2- 1.185 trilyon ve 120 milyon dinar çalmakla suçlanan Qantas şirketinin CEO'su, Muhammed Falah Abdullah Canabi şu anda BAE’de gözaltına alındı.

3- 2.283 trilyon dinar çalmakla suçlanan Hut Ahdab ve Badiya Masaya'nın müdürü Abdul Mehdi Tevfik Mehdi Tatnchi ise Lübnan'da ikamet ediyor.

4- 497 milyar dinar çalmakla suçlanan eski Başbakan Mustafa Kazmi'nin ofis çalışanı Alla Halaf Marran Ömer, farklı aralıklarla Lübnan ile Türkiye ikamet ettiği tespit edildi.

5- 124 milyon doları çalmakla suçlanan Fawars Genel Müteahhitlik Şirketi'nin sahipleri Muhammed Hassun Ali Taha ve Abdulamir Hassun Ali Taha kardeşler Kuveyt Güvenlik Güçleri tarafından gözaltına alındı.

6- 607 milyar dinar çalmakla suçlanan Riah Baghdad'ın CEO'su Hüseyin Kawa Abdulkadir Brifkani Erbil'de gözaltına alındı.

7- 624 milyar dinar çalmakla suçlanan Badiya Masaya Şirketi CEO'su Abdurrahman Muhammed İbrahim Erbil'de gözaltına alındı.

Irak'ta 16 Ekim'de Genel Vergi Dairesi'ne ait 2,5 milyar dolarlık mevduatın bir devlet bankasından çalındığı iddia edilmişti. Maliye Bakanlığı, iddialara ilişkin inceleme başlatılması için Şeffaflık Kurumuna resmi yazı göndermişti.

İçişleri Bakanı Osman Ganimi, 26 Ekim'de yaptığı açıklamada, olayın zanlılardan Nur Zuheyr'in özel bir uçakla yurt dışına kaçmak isterken havalimanında özel olarak görevlendirilen emniyet güçleri tarafından yakalanarak tutuklandığını belirtmişti.