Helbusi: Ezidilere yönelik korkakça eylemi kınıyorum

04-08-2020
Rûdaw
Etiketler Şengal Katliamı Irak Muhammed Helbusi IŞİD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi, IŞİD’in Ezidi Kürtlere yönelik acımasızca insanlık suçu işlediğini belirterek, “Bir kez daha herhangi bir dini veya mezhebi temsil etmeyen bu insanlık dışı korkakça terörist eylemi kınıyorum” dedi

Şengal Katiliamı’nın altıncı yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan Muhammed Helbusi “IŞİD terörist çetelerinin Irak halkının bileşenlerinden bir olan Ezidi halkına karşı işlediği cinayet, istismar ve zorla yerinden etme suçlarını büyük bir acıyla hatırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

“Bir kez daha herhangi bir dini veya mezhebi temsil etmeyen bu insanlık dışı korkakça terörist eylemi kınıyorum” diyen Helbusi, başta Ezidiler olmak üzere terör saldırılarına maruz kalan tüm Iraklı azınlık ve bileşenlerin  için istikrarlı bir yaşamı desteklediklerini söyledi.  

Irak Parlamento Başkanı Helbusi, “Terör mağdurlarının tazmin edilmesi, bölge sakinlerinin istikrar ve huzurunu hızlandırmanın bir gereğidir. Terörizmle mücadele edilen bölgelerde toplumsal barışın sağlanması önemlidir” dedi.

Helbusi, savaş döneminde kaybolan vatandaşların dosyalarının takip edilmesi gerektiğini ve yakınlarına adil hizmet edilmesi gerektiğini vurguladı.

Şengal Katliamı: Bir insanlık dramı

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresini saldırı düzenlemiş ve bölgeyi işgal etmişti. Binlerce Ezidi Kürt’ün öldürüldüğü bu saldırıda, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 410 kişi ise kaçırıldı.

Ezidi Kürtlerin "73’üncü ferman" olarak adlandırdığı saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Hala binlerce Ezidi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yapılarak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.

Kürdistan Bölgesi hükümeti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları yakın tarihte yaşanmış bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütüyor ve uluslararası topluma Ezidilerin sesini duyurmak için çabalıyor.

2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan ‘Ezidileri Kurtarma Ofisi’ kuruldu. Bu ofis şu ana kadar kaçırılan 3 bin 509 kişiyi kurtarmayı başardı. Ancak kaçırılanların birçoğunun akıbeti hala bilinmiyor.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Diyanet ve Vakıflar Bakanlığı’na bağlı Ezidi İşler Genel Müdürü Hayri Bozani, “3 Ağustos 2014 ile 29 Temmuz 2020’e kadar IŞİD tarafından kaçırılan toplam 6 bin 417 kişiden bin 530’u kurtarıldı. Şu ana kadar 2 bin 887 Ezidi Kürdü ya IŞİD’in elinde bulunuyor ya da akıbetiyle ilgili her hangi bir bilgi yok” dedi.

13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen kapsamlı bir operasyonla Şengal, IŞİD’den geri alınmıştı.

Kürdistan Parlamentosu, 3 Ağustos 2019’da aldığı kararla 3 Ağustos tarihini “Ezidi Soykırımı Günü” olarak ilan etti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli