Iraklı Bakan: Referandum komşuları kızdırabilir

04-07-2017
Rûdaw
Etiketler İbrahim Caferi Referandum
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) – Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Kürdistan Bölgesi’nde olan bağımsızlık referandumunun, komşu ülkelerin tepkisini çekebileceğini söyledi.

 

Avusturya ziyareti öncesi basın toplantısı düzenleyen Caferi, “Kürt sorununun çözümünde şu gerçek göz önünde bulundurulmalıdır: Kürtlerin Irak’taki durumu, komşu ülkelerdeki Kürtlerinki gibi değildir. Türkiye, İran, Suriye ve Rusya’dakilerden farklıdır” diye konuştu.

 

Bağımsızlık referandumuna ilişkin ise Caferi, “Atılacak her adım akıllıca olmazsa komşu ülkelerin tepkisine yol açacak ve tavırları olumsuz olacak. Bu yüzden uygun zaman belirlenmeli” dedi.

 

Irak’ın, Baas dönemindeki Irak olmadığını söyleyen Bakan Caferi, şöyle devam etti:

 

“Kürtler bugün her hakka sahip. Eski rejimin yıkılmasından sonra Celal Talabani Irak’ın cumhurbaşkanı oldu. Şimdi de Fuad Masum cumhurbaşkanıdır. Kürtler Irak’taki üç başkanlıkta da yer alıyor. Sadece Kürtler değil, diğer bütün gruplar öyle.

 

Kürtler ikinci sınıf vatandaş değildir. Diğer topluluklar gibi her hakka sahipler. Irak’ta Kürt, Türkmen, Şii ve Sünni Arapların hakları üzerinde tehlike yoktur.”

 

Kürdistan Bölgesi, 7 Haziran’da referandum kararı aldı. Buna göre 25 Eylül 2017’de bağımsızlık referandumu yapılacak. Karara bölge ülkeleri ve dünyadan farklı tepkiler geldi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli