Koordinasyon Çerçevesi, Kürt partilerine seslendi: Bir aday üzerinde uzlaşın

04-05-2022
Rûdaw
Etiketler Koordinasyon Çerçevesi Şii Koordinasyon Çerçevesi Irak Cumhurbaşkanı adayı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran’a yakın Şii çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi, Irak'ta yaşanan siyasi çıkmaza son vermek amacıyla dün açıkladığı 18 maddelik çağrının bir parçası olarak Kürt siyasi partilerinden Irak cumhurbaşkanlığı adayı üzerinde anlaşmaya varmalarını istedi.

Yapılan açıklamada, Irak Cumhurbaşkanı'nın rolünün önemine dikkat çekilerek, bu pozisyona "anayasanın koruyucusu" olarak atıfta bulunuldu ve makamı dolduracak olan kişinin sahip olması gereken özelliklerden bahsedildi, Kürt partileri ortak bir aday üzerinde anlaşmaya varmak üzere çaba sarf etmeye çağrıldı.

Söz konusu çağrı, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) ülkenin bir sonraki cumhurbaşkanı için 2 ayrı aday göstermesinden kaynaklanıyor. KDP, Reber Ahmed’i aday göstermişti. KYB'nin adayı ise mevcut cumhurbaşkanı Berhem Salih...

Kürtlerin bir anlaşmaya varamamasının yanı sıra Şii gruplar da bölünmüş durumda. Koordinasyon Çerçevesi ve müttefikleri, siyasi konsensüs temelinde yeni bir hükümetin kurulmasında ısrar ediyor; Ulusal çoğunluk hükümeti kurmaya çalışan Sadr bloku, Sünni Egemenlik İttifakı ve KDP'den oluşan ittifak ise bu fikre karşı çıkıyor.

Sadr bloğunun lideri Mukteda Es Sadr, 31 Mart'ta hükümet kurma sürecinden geçici olarak geri adım atacağını duyurdu ve tüm siyasi partilerle müzakereler için 40 günlük süre tanıdı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin girişimi, Sadr'ın verdiği sürenin bitmesine bir hafta kala geldi.

Girişim ayrıca, başbakanlık pozisyonunun Şiileri kast ederek, “en büyük bileşen” tarafından doldurulması gerektiğini vurguluyor ve Irak Parlamentosunun bağımsız milletvekillerine aday önermeyi teklif ediyor.

Irak'ta 10 Ekim 2021’de yapılan seçimlerin üzerinden neredeyse yedi ay geçmesine rağmen yeni hükümet kuramadı.

Irak Parlamentosunun Mart ayında yeni bir cumhurbaşkanı seçmesi planlanmıştı, bu amaçla düzenlenen 3 oturumdan da sonuç alınamadı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli