Abadi: IŞİD’den en çok Sünniler zarar gördü

Haber Merkezi – Irak Başbakanı Haydar Abadi, IŞİD’le savaşta en çok zararı Sünnilerin gördüğünü belirterek, “IŞİD Sünniler ile Şiiler arasında sorunlar oluşturmanın peşinde” dedi.

Başbakan Abadi, Şii Heşdi Şabi milislerinin bazı komutanlarıyla biraraya geldi.

Irak Bakanlar Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Haydar Abadi’nin bazı illerdeki IŞİD tehdidini kaldırma konusunda Şii Heşdi Şabi milislerinin üstlendiği rolü takdir ettiği belirtildi.

Açıklamaya göre Haydar Abadi, siyasi çevrelerin karşı tarafın açığı üzerinden siyaset yaptığına dikkat çekerek bir kişinin yaptığı yanlıştan dolayı bir oluşumun veya mezhebin hedef alınarak kötülenmesinin büyük yanlış olduğunu belirtti.

IŞİD’in bir proje olduğunu ifade eden Başbakan Abadi, “IŞİD’in bir terör projesi olduğu ortaya çıkmasından sonra örgüt, algı operasyonlarıyla mezhepsel sorunları fırsata çevirmeye başladı. Bu konudan en çok zarar gören Sünniler’dir. Bundan dolayı IŞİD şu an Sünniler’le Şiiler arasında sorun çıkarmanın peşinde” dedi.

Abadi, evinlerini terk eden ailelerin ordu güçlerinin Şii Heşdi Şabi milislerinin desteğiyle kurtardığı bölgelere dönmesi gerektiğini söyledi.