Fuad Hüseyin: ABD elçiliğinin kapatılması Irak halkının çıkarına olmaz

03-10-2020
Rûdaw
Etiketler Mike Pompeo Fuad Hüseyin ABD Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nin kapatılması kararının Washinton tarafında alınan bağımsız bir karar olduğunu ancak Irak halkının çıkarına olmayan sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Fuad Hüseyin, ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra ABD’nin Bağdat'tan büyükelçiliğini geri çekme uyarısının görüşüldüğü görüşmede Hüseyin, kararın ABD tarafında alınan bağımsız bir karar olduğunu belirterek bu konuda endişelerini dile getirdi.

Hüseyin, böylesi bir karaın Irak halkının çıkarına olmayan sonuçlara yol açabileceğini vurgulayarak, Irak hükümetinin bir dizi güvenlik ve siyasi tedbirler aldığını söyledi.

Fuad Hüseyin, “Yeşil Bölge'ye ve havalimanına yönelik saldırıları durduramak için çok yakında somut olumlu sonuçlar alınacaktır” dedi.

Her iki bakan Bağdat'taki diplomatik misyonların statüsüne ilişkin gelecekteki çeşitli olasılıkları ele aldı.

Mika Pompeo da ABD-Irak ilişkilerinin her iki taraf için de önemli olduğunu belirterek karşılıklı diyaloğun süreceği mesajını verdi.

ABD basınında yer alan haberlere göre, geçen hafta Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih ve Başbakan Mustafa Kazımi ile yaptığı telefon görüşmelerinde, Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliğini kapatma planını gündeme getirdi.

İki Iraklı yetkili de ABD'nin gelecek birkaç ay içinde Bağdat'taki büyükelçiliği kapatmaya yönelik ön adımlar atmaya başladığını, kapatmanın Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesiyle aynı anda gerçekleşebileceğini ve Erbil'deki Başkonsolosluğun açık tutulacağını belirtti.

Bağdat'ta bulunan iki Batılı diplomat da ülkelerinin diplomatik misyonlarının ABD'nin planından haberdar edildiğini bildirdi.

Öte yandan Irak Başbakanı Sözcüsü Ahmed Mele Telal da bazı “yasa dışı” grupların her iki tarafın ilişkilerini bozmaya çalıştığını belirterek ABD’nin elçiliğini kapatma uyarısının da olumsuz bri mesaj olduğunu söyledi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli