Abdulmehdi emniyet yetkilileriyle gösterileri görüştü

03-10-2019
Rûdaw
Etiketler Bağdat Protesto Abdulmehdi
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, başkent Bağdat ile ülkenin güney kentlerinde devam eden gösterileri değerlendirmek üzere emniyet yetkilileriyle bir araya geldi.

Irak'ın başkenti Bağdat ile güneydeki bazı illerde, "işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yoksunluğu"nu protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösteriler üçüncü gününde devam ediyor.

Gösterilerde şimdiye kadar 28 kişi hayatını kaybetti, bin 177 kişi yaralandı.

Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bağdat Operasyonlar Komutanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda "yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu" nedeniyle düzenlenen gösteriler görüşüldü.

Savunma Bakanı Necah eş-Şemri ve İçişleri Bakanı Yasin el-Yasiri'nin de hazır bulunduğu toplantıda, 1 Ekim'den bu yana devam eden gösteriler ve yansımaları ele alındı.

Göstericilerle görüşme talebi

Açıklamada ayrıca, Abdulmehdi'nin gerginliğin yatışması ve halkın beklentilerini karşılamak amacıyla göstericilerin temsilcileri ile meşru taleplerini gözden geçirmek için görüşme arzusunda olduğu belirtildi.

Abdulmehdi'nin hayatın normale dönmesini istediği aktarılan açıklamada, göstericilerin irtibata geçebileceği üç telefon numarası paylaşıldı.

BM: Saygı duyun!

Olaylara ilişkin Rûdaw’a konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi’nin protestolarda göstericilerin öldürülmesine ilişkin inceleme başlatılması kararını desteklediğini belirtti.

Iraklı güvenlik güçlerinin göstericilere karşı şiddet kullanmaması çağrısında bulunan Stephane Dujarric, sözlerine şunları ekledi:

“Göstericiler ile hükümet arasında diyaloğun olması oldukça büyük önem taşıyor. Bizler protestocuların haklı taleplerine saygı gösterilmesini istiyoruz.”

Irak hükümetinin şiddeti kullanmaktan uzak durması gerektiğini kaydeden Dujarric, “Hükümet, göstericilere karşı kaba güç kullanmaktan sakınmalıdır” diye konuştu.

Irak Meclisi İnsan Hakları Komisyonu: 28 ölü bin 177 kişi yaralı

Irak Meclisi İnsan Hakları Komisyonu yaptığı açıklamada, gösterlerde şimdiye kadar biri polis 28 kişinin hayatını kaybettiği, bin 177 kişi yaralandığını duyurdu.

Babil’de kırmızı alarm

Rûdaw’a konuşan Babil İl Meclisi Üyesi Ehlen Raşd, “Protestoların başında gösterilericiler barışçıl bir şekilde haklarını talep ediyordu. Ancak daha sonra göstericilerin arasına kötü niyetli kişiler sızarak provokeye neden oldular” dedi.

Ehlen Raşd, göstericilerin bugün İl Meclis binasına yürüdüğünü ve güvenlik güçlerinin taciz atışlarıyla karşılık verdiğini söyleyerek, “Güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu bir gösterici yaralandı. Yaralı kişi hastanede ve sağlık durumu da ciddidir”diye konuştu.  

Bağdat ile ülkenin güneyindeki bazı kentler 1 Ekim'den bu yana "işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yoksunluğu"nun protesto edildiği hükümet karşıtı gösterilere sahne oluyor.

Gösteriler nedeniyle Bağdat'ın yanı sıra Zikar (Nasiriyye), Meysan (Amara) ve Babil (Hile) kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Başkentte hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de iki füze ile hedef alınması sonucu patlama meydana geldi.

Bağdat Polis Müdürlüğünde görevli Ahmed Halef, göstericilerin Yeşil Bölge'ye girmesini önlemek için tüm girişlerinin kapatıldığını ve çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındığını söyledi.

Bağdat Uluslararası Havalimanı'na gelen göstericileri engellemek için güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz kullandığını belirten Halef, onlarca göstericinin gazdan etkilendiğini ifade etti.

Er-Rafideyn Operasyonlar Komutanlığı'nda görevli subaylardan Hakim el-Esedi, göstericilerin Zikar vilayetine bağlı Suk Şuyuh ve Ed-Devaye ilçelerindeki kaymakamlık binaları, Suk eş-Şuyuh belediye binası ve En-Nasıriyye kentindeki mühendisler sendikası binasını ateşe verdiğini belirtti.

Hükümet karşıtı gösterilerin yoğun olduğu Bağdat'tan sonra Zikar (Nasiriyye), Meysan (Amara) ve Babil (Hile) kentlerinde de sokağa çıkma yasağı uygulamaya başladı.

Hükümet; Twitter, Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi sosyal medya ve iletişim mecralarına erişimi engelledi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli