Sudani, Kerkük İl Meclisi’nin KYB ve KDP’li üyeleriyle görüştü

Erbil (Rûdaw) – Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kerkük İl Meclisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) fraksiyonu ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) fraksiyonu ile ayrı ayrı görüştü. KYB ile yapılan görüşmeye Kerkük İl Meclisi’ndeki Hristiyan temsilci de katıldı.

Irak Başbakanlığı Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Kerkük İl Meclisi üyeleri Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Hristiyan temsilciyle bir araya gelen Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kerkük çıkarlarının ön planda tutulmasının ve bu konudaki çabaların önemini vurguladı.

Görüşmede, Kerkük yerel yönetiminin oluşturulmasının gerekliliğinden bahseden Başbakan Sudani, “Kerkük vatandaşlarının daha fazla hizmete ve kentin ekonomik durumunun iyileşmesine ihtiyacı var” dedi.

Yapılan açıklamada, oluşumlar arasında kardeşliği sağlayacak, Kerkük genelinde güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesini, birlikte çalışmanın ve birbirini ötekileştirmemenin önemini vurgulayan Başbakan Sudani, İl Meclisi’ne desteğini yineledi.

Bugünkü görüşmeye katılan KYB fraksiyonundan Kerkük İl Meclisi Üyesi Muhammed Kerkuki, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Sudani'nin İl Meclisi’nin ilk toplantısının ardından başlayan yasal süre içerisinde yerel yönetimin oluşturulmasını ve valilik seçimine karar verilmesini talep ettiğini aktardı.

Muhammed Kerkuki, Başbakan Sudani’nin Kerkük valisi ve diğer idari birimlerin seçimini, siyasi partilerin anlaşmaları çerçevesinde yapılmasını talep ettiğini söyledi.

Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde il meclisi seçimleri yapılmış ve 28 Aralık 2023 tarihinde kesin sonuçlar Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanmıştı. Ancak siyasi partilerin anlaşmazlığı nedeniyle Kerkük ve Diyala valileri atanamamıştı.

Kerkük İl Meclisi 16 üyeden oluşuyor; KYB'nin beş, KDP’nin dört, Hristiyanların bir, Arap oluşumunun altı, Türkmenlerin ise iki sandalyesi bulunuyor.