Sudani: Irak'ı Avrupa'ya bağlayacağız

Erbil (Rûdaw) – Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, “Önemli ve stratejik bir proje ile Irak'ı Avrupa'ya bağlayacağız” dedi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen “Maden, Petrokimya, Gübre ve Çimento Yatırım Kongresi”nde bir konuşma yapan Sudani, Irak’ın güvenlik bakımından çok iyi bir durumda olduğunu belirterek şirketleri Irak’a yatırım yapmaya davet etti.

“Irak, IŞİD’le mücadelede tüm dünyayı savundu”

Irak’ın IŞİD’le savaşta sadece kendisini savunmadığını kaydeden Muhammed Şiya es-Sudani, “Irak, IŞİD’le mücadelede sadece kendisini değil, tüm bölgeyi ve belki de tüm dünyayı savundu” ifadelerini kullandı.

“IŞİD tehlikesi yok”

“Irak şu anda güvenlik bakımından en iyi durumda” diyen Irak Başbakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güvenlik güçlerimiz tüm ülkeyi kontrol ediyor, IŞİD tehlikesi yok. IŞİD, sadece küçük gruplar hâlinde dağ ve mağaralarda saklanıyor, Irak’ın bir metrekarelik toprağı dahi kontrollerinde değil. Güvenlik güçleri, ülkenin güvenlik ve istikrarını her şekilde sağlayabilir.”

Hükümet olarak güçlü bir desteğe sahip olduklarını aktaran Sudani, bu desteğin ülkenin kalkınmasında önemli bir unsur olduğunu belirtti.

Yatırımcılara ülkede oluşan yatırım fırsatından yararlanmaları için çağrıda bulunan Muhammed Şiya es-Sudani, “Bugün ortaya çıkan fırsatlar, ileride olmayabilir” dedi.

“Sadece petrol gelirini bağımlı kalamayız”

Ekonomik reformlara dikkat çeken Başbakan Sudani, “Ekonomik reformlar, hükümetin öncelikli işi. Sadece petrol gelirine bağımlı kalamayız. Petrolün yanı sıra diğer sektörlerin de geliştirilmesini düşünmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Irak tarım ve sanayi ülkesidir”

Sudani, Irak’ın tarım ve sanayi ülkesi olduğunu vurgulayarak “Irak, petrolün yanında tarım ve sanayi ülkesidir çünkü altyapısı mevcut ve şimdiye kadar yararlanamadığı kaynakları var. Irak, dünyanın en büyük kükürt rezervlerine ve ikinci en büyük fosfat rezervlerine sahip. Yararlanılmayan birçok maden var, dolayısıyla yararlanılması gereken doğal bir servet var” ifadelerine yer verdi.

Irak için çok önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını kaydeden Irak Başbakanı Sudani, bu proje ile Irak’ı Türkiye’ye oradan da Avrupa’ya bağlayacaklarını aktardı.