Haşdi Şabi yeni hükümette temsil edilecek mi?
Erbil (Rûdaw) - Irak’taki Şii milis hareketi Haşdi Şabi’nin kurulacak yeni Irak hükümetine katılım sorunu, ülkede ana gündemlerden biri haline geldi.
Haşdi Şabi’nin siyasi kanadı olarak bilinen Fetih Koalisyonu, 10 Ekim seçimlerinde 17 sandalye kazandı, 2018 seçimlerinde ise 47 sandalyeye sahipti.
Siyasi yorumcu Mihemed Heyanî, “Silahlı grupların herhangi bir yönetime katılma süreci anayasaya, seçim kanunlarına ve yönetmeliklerine aykırıdır. Askeri üssü olan bir siyasi partiyle nasıl başa çıkılır? Bazı siyasi partilerin seçim sonuçlarını reddettiğini gördük, bu silahlı grupların siyasi ve parti çıkarlarından korktuğunu, bazılarının bu silahlı grupların liderlerinden tehditler aldıklarını gördük. Uzun süredir yaşayan mezhepçi aşırılık yanlılarının sonu gelirse silah kullanmakla tehdit edecekler” ifadeleriyle ülkedeki durumu yorumladı.
Seçimin galibi olan Sadr Hareketi de ulusal çoğunluk hükümeti kurulmasından yana ve örgütlü olmayan kişilerin temsiline mesafeli yaklaşıyor.
Sadr Hareketi Mukteda Sadr da örgütlenmemiş silahlı grupların dağıtılması ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı’nın bilgisi dahilinde bu silahlarının Haşdi Şabi’ye teslim edilmesi gerektiğini söylüyor.
Bu, hükümeti kurmaya yönelik çalışma başlatan Koordinasyon Çerçevesi girişiminin Şii partilerini korumaya odaklandığı bir döneme denk geliyor.
Şii Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri Fetih, “Allah’a şükürler olsun ki (Haşdi Şabi) koruyucu olmaya devam ediyor. Haşdi Şabi her zaman güçlü, yetenekli ve başarılı kalıyor” diyerek Haşdi Şabi’ye desteğini açıkça ifade ediyor.
Haşdi Şabi 10. Tugay Komutanı Muhammed Türki de, "Hükümet, askeri ve siyasi liderler birçok kez Haşdi Şabi’yi devirmeye çalıştı, ancak Haşdi Şabi’nin kamu gücü var, seçim başka bir mesele. Seçimde kötü planlama yapılmış olabilir. Ancak Haşdi Şabi’nin halk tabanı olduğunu herkes biliyor.”
2014 yılından beri etkin olan Haşdi Şabi’nin 150.000'den fazla üyesi var.