Selim Cuburi: Erbil’den Bağdat’a heyet geliyor

03-01-2018
Rûdaw
Etiketler Irak Erbil Parlamento Referandum
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi, Irak hükümetinin sorunları çözmek amacıyla yakın zamanda Kürdistan Bölgesi ile diyaloğa geçeceğini belirterek, “Önümüzdeki günlerde Erbil’den bir heyet Bağdat’ı ziyaret edecek” dedi.

 

Irak Parlamentosu'nun bugünkü oturumunda, 2018 bütçe yasa tasarısının görüşülmesi beklenilen, tasarıya itiraz eden Kürt ve Sünni gruplar oturumu boykot etti.

 

Salt çoğunluk sağlanamadığından dolayı oturum ertelendi.

 

Oturumun ertelenmesinin ardından kameraların karşısına geçen Selim Cuburi, “Bütçe yasası ve seçim yasasının görüşülmesi için parlamenterler oturumlara katılacaktır” dedi.

 

Selim Cuburi, “Parlamento oturumları bir haftaya yakın sürecektir. Üzerinde görüşülecek ve tartışılacak sorunlar belli. Bütçe ve seçim yasaları konusunda görüşler açıktır. İlgili bakanlıklar yasa koyucularla oturumlarda bulunmak zorundadır” diye konuştu.

 

İlgili konularla ilgili parlamento komisyonları ve Meclis Başkanlığı’nın denetim yapacağını belirten Cuburi, “Parlamento görüşmeleri sürerek ve bu haftasonu son karar alınacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Çalışmaların aksatılmasına yönelik herhangi bir çabanın olmayacağını da belirten Selim Cuburi, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Örnek oluşturacak bir çözüme varmamız gerekiyor. Devletin bütçeye yönelik aldığı yükümlülükten parlamentonun bilgilendirilmesi gerekiyor. Petrol üretiminin olduğu kentlerde talepler bulunuyor. Aynı zamanda Basra ve Kürdistan Bölgesi parlamenterlerin de talebi bulunuyor.

 

Bunların yanı sıra, göçmenlerin durumunun iyileştirilmesine ilişkin de Irak’taki tarafların talebi bulunuyor. Söz konusu fikir ve talepleri göz ardı edemeyiz. Bunun için de taleplerin karşılıklı anlayışla bir sonuca varması gerekiyor.” 

 

Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumuna da değinen Selim Cuburi, şunları söyledi:

 

“Kürdistan Bölgesi’ndeki referandumun iptal edilmesine yönelik yazılı kararlar ilgili taraflara iletilmiştir. Şayet tüm taraflar referandumun iptal edilmesinde hemfikir olursa durum eskisi gibi normale dönecektir.”

 

Selim Cuburi, “Kürdistan Bölgesi ile görüşmeler önümüzdeki günlerde başlayacaktır. Birkaç gün sonra da Kürdistan Bölgesi’nden bir heyet Bağdat’ı ziyaret edecek” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli