Ankara ve Bağdat'tan gönüllü geri dönüş işbirliği anlaşması

Haber Merkezi - Türkiye ve Irak arasında imzalanan mutabakat zaptıyla Türkiye'de bulunan Iraklı vatandaşların gönüllü olarak ülkelerine dönüşleri sağlanacak.

Türkiye İçişleri Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Göç ve Yerinden Edilmişler Bakanlığı arasında 'göç ve gönüllü geri dönüş' konusunda işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre mutabakat zaptı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Irak Cumhuriyeti Göç ve Yerinden Edilmişler Bakanı Evan Faiq Jabro tarafından imzalandı.

İmzalanan mutabakatın içeriği

İşbirliği mutabakat zaptıyla Türkiye'de bulunan Iraklı vatandaşların gönüllü olarak ülkelerine dönüşleri sağlanacak.        

Göç yönetiminde daha sürdürülebilir ve güvenli bir yaklaşımın amaçlandığı mutabakat zaptı kapsamında, düzensiz ve yasa dışı göçün etkin bir şekilde engellenmesi için işbirliği yapılacak.

İmza törenine ayrıca Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, Irak'ın Ankara Büyükelçisi Majid Abdulreda Hassan Al-Lachmawi ve Irak Göç İşleri Genel Müdürü Safaa Hussein Ahmed katıldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklamaları

Türkiye İçişleri Bakanı Yerlikaya, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Irak Göç ve Yerinden Edilmişler Bakanı Sayın Evan Faiq Jabro ve kıymetli heyetiyle bir araya geldik. Ülkemizdeki Iraklıların kendi ülkelerine gönüllü geri dönüşleriyle ilgili Bakanlıklarımız arasında “Göç ve Gönüllü Geri Dönüş Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı” imzaladık. Mutabakat zaptı kapsamında, düzensiz göçle mücadele için iş birliği yapılacak. İmzaladığımız mutabakat zaptının hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Irak’tan Türkiye’ye vize muafiyeti gelmişti

Geçtiğimiz ay, Irak Başbakanlık Basın Ofisi yaptığı açıklamayla 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirildiğini duyurmuştu.

Söz konusu Türk vatandaşlarının pasaportlarına Irak'taki havalimanları ve sınır kapılarında giriş mührü basılacak ve bu kişiler Irak'ta 30 gün ikamet edebilecek.

Türkiye’de benzer bir karara imza atmıştı

Türkiye ve Irak savunma bakanları tarafından 15 Ağustos'ta askeri mutabakat zaptı imzalanmasının ardından kamuoyuna açıklanan "Irak vatandaşlarına vize serbestisi" kararı, 29 Ağustosta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. 

1 Eylül'den itibaren 15 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük Iraklılara Türkiye'ye girişlerinde vize serbestisi uygulanmaya başlandı.