Bakanlık: Irak’a Lübnan’daki İsrail saldırılarından kaçan 550 sivil geldi

2 saat önce
Rûdaw
Etiketler İrak Göç Göçmen Lübnan İsrail Siviller
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, İsrail saldırılarından kaçan 550'den fazla Lübnanlı sivilin son iki günde Irak'a ulaştığını bildirdi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı Sözcüsü Ali Abbas, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Sadece iki günde, 350 Lübnan vatandaşı Anbar vilayetindeki Kaim Sınır Kapısından Irak'a girdi ve Göç ve Yerinden Edilme Bakanlığı tarafından kabul edildi" dedi. Abbas, Lübnanlı göçmenlerin Suriye'den kara yoluyla Irak'a girdiğini söyledi.

Kaim Sınır Kapısı, Irak'ın Anbar vilayetini Suriye'nin Deyrezor vilayetine bağlıyor.

Abbas, Lübnan'daki son şiddet olaylarından kaçan diğer mültecilerin de Necef ve Bağdat havaalanları üzerinden Irak'a ulaştığını ve 200 kişinin Necef üzerinden geldiğini belirtti. Ali Abbas, "Durumu izliyoruz ve Irak'a daha fazla Lübnan vatandaşının geldiğini öğrenirsek, onları almak ve yerleştirmek için gerekli ek önlemleri alacağız” dedi.

İsrail'in Lübnan'a saldırılar başlatması ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinden bu yana Irak, Lübnanlı göçmenlere kapılarını açtı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre, 23 Eylül'de İsrail’in saldırısı sonucu Lübnan'da 356 kişi öldü, bin 246 kişi de yaralandı.

Aynı gün, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, hastaneler için yakıt da dahil olmak üzere Lübnan'a yardımda bulunacaklarını ve yaralıları Irak hastanelerine alacaklarını duyurdu.

Başbakan Sudani, cumartesi günü Irak İçişleri Bakanlığı'na, pasaportu olmayan ve Irak'a girmek isteyen Lübnan vatandaşlarına hızlandırılmış seyahat belgeleri vermesini emretti.

İsrail'in saldırıları başladığından beri Lübnan'da tahmini 1 milyon kişi yerinden edildi, Lübnan Başbakanı Necip Mikati 24 Eylül'de düzenlediği basın toplantısında ülkenin "tarihindeki en büyük yerinden edilme dalgasını" yaşadığını söyledi.

BM Mülteci Ajansı UNHCR'ye göre Lübnan, 2011'de Suriye savaşı başladığından beri 1,5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor ve ayrıca diğer uyruklardan 13 bin 715 mülteci bulunuyor.

Pazartesi günü Lübnanlı yetkililere atıfta bulunan BM, Ekim 2023'ten bu yana İsrail bombardımanları sonucu Lübnan'da bin 600'den fazla kişinin öldüğünü ve 8 bin kişinin yaralandığını bildirdi.

İran destekli Lübnan Hizbullah grubu ile İsrail arasındaki çatışma, Hamas militanlarının güney İsrail'e büyük çaplı bir saldırı başlattığı ve İsrail rakamlarına göre bin 170'ten fazla kişiyi öldürdüğü 7 Ekim 2023'den bu yana yoğunlaştı.  

İsrail, Pazartesi günü Lübnan Hizbullahı hedeflerine karşı Güney Lübnan’a kara operasyonu başlattı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Irak Savunma Bakanlığı'ndaki Haşdi Şabi Komutanı Abdurrahman Cezairi

Haşdi Şabi komutanı: ABD ve İsrail Irak'a saldıracak

İran destekli şii Haşdi Şabi örgütünün üst düzey komutanı, Irak'ın yakın zamanda İsrail ve ABD’nin saldırılarına maruz kalabileceğini öne sürerek, "Irak artık bölgedeki savaşın bir parçası" dedi.