Irak hükümeti ‘Zorunlu Askerlik Yasa Tasarısı’nı onaylandı

Haber Merkezi - Irak hükümeti, "Zorunlu Askerlik Yasa Tasarısı"nı onayladı. Önümüzdeki günlerde Parlamento gündemine alınarak oylamaya sunulması beklenen tasarının yasalaşması durumunda zorunlu askerlik uygulamaya konacak.

Irak Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu'nun bu haftaki toplantısında gündeme gelen Zorunlu Askerlik Yasa Tasarısı kabine üyeleri tarafından onaylanarak Parlamento'ya gönderildi.

Söz konusu yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Parlamento gündemine alınarak oylamaya sunulması bekleniyor.

Savunma Bakanlığı’ndan açıklama

Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Nasir Nuri, Bağdat'taki bakanlık binasında yaptığı basın toplantısında, zorunlu askerlikle ilgili hazırlanan kanun tasarısının bakanlığa bağlı Savunma Konseyi tarafından onaylandığını belirtti.

Nuri, söz konusu kanunun ülkedeki askeri kurumların ihtiyacına destek niteliğinde olduğunu dile getirdi.

Zorunlu askerlik kanununun ayrıca gelişmiş Irak ordusunun inşasını amaçladığını da kaydeden Nuri, "Kanundaki siyasi amaç da sayı yerine kaliteye dayanan profesyonel askeri müessese inşası için ulusal yöntem geliştirmek" dedi.

Nuri, bu kanunun ayrıca 2003 yılındaki ABD işgali sonucu ordunun lağvedilmesinin yarattığı olumsuz etkilere çözüm bulmak için atılmış önemli bir adım olduğunu da sözlerine ekledi.

2003’te Irak ordusu lağvedildi, zorunlu askerlik uygulamasına son verildi

Irak’ta Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimi döneminde 18 yaşını dolduran gençler zorunlu askerlik hizmetine tabi tutuluyordu. Askerlik süresi ise üniversite mezunları için 1 buçuk, diğerleri için ise 3 yıl olarak uygulanıyordu.

Ancak ABD'nin 2003 yılında Irak'a girmesiyle başlayan süreçte, düzenli ordu lağvedilmiş, zorunlu askerlik hizmeti de dolaylı olarak ortadan kalkmıştı.