Neçirvan Barzani, Bağdat’ta bir dizi görüşme gerçekleştirdi

02-09-2020
Etiketler Neçirvan Barzani Bağdat Jeanine Hennis- Plasschaert Berhem Salih Irak Ammar el Hekim
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, Bağdat’taki temasları kapsamında BM Irak Özel Temsilcisi Plasschaert, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Şii lider Ammar el-Hakim ile bir araya geldi.

Irak’ı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmek üzere Bağdat’ta bulunan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis- Plasschaert ile bir araya geldi.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki gelişmeler, Erbil-Bağdat ilişkilerinin yanı sıra Kürdistan Bölgesi'nin Irak ulusal bütçesindeki payı ve Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanlarının maaşları gini konular ele aldı.

Birleşmiş Milletler'in Irak'taki rolüne ve Erbil ile Bağdat arasındaki müzakere sürecine katkılarının önemine değinen Barzani, iki taraf arasındaki anlaşmazlıkların anayasaya uygun bir şekilde kesin çözüme kavuşturmayı amaçladığının altını çizdi.

Barzani ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Temsilcisinin Irak'ta anayasa ve federal sistemin uygulanmasının önemi konusunda BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu son rapora da değindi.

Görüşmede ayrıca koronavirüs salgını, Irak’ta yapılacak olan seçimler ve Kürdistan Bölgesi'ndeki kamplarda yaşayan göçzedelerin durumu ele alındı.

Barzani, Berham Salih ile görüştü

Başkan Neçirvan Barzani, temasları kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Barham Salih ile de bir araya geldi.

Irak'taki mevcut siyasi duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunanan iki lider, ülkedeki mevcut kriz ve anlaşmazlıkların üstesinden gelmek için birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı.

İki lider ayrıca, Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında askıda kalan sorunların anayasa ve yasalara uygun şekilde çözülmesi gerektiğine vurgu yaparak Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarının korunması gerektiğini belirtti.

Barzani Şii lider el Hekim’le bir araya geldi

Başkan Barzani ayrıca Irak'taki Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el Hekim ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Irak'taki durumun yanı sıra, erken seçimler ve Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmazlıkların çözümü gibi konuların ele alındığı görüşmede her iki taraf da zorluklarının aşılabilmesi için Irak taraflar arasında işbirliğinin önemine değindi.

Görüşmede Barzani ve el Hekim, Irak'ın egemenliğinin koruması gerektiğine vurgu yaptı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli