KERKÜK – ‘10 Binlik Araplar’ demirbaş oldu!

02-09-2015
Rûdaw
Etiketler Irak Kürdistan Bölgesi Kerkük Demografik yapısı Araplaştırma
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) - Irak’ta yüzyıllardır demografik yapısı değiştirilen Kerkük’te, “10 Binlik Araplar” kalıcılaşıyor.

 

Kerkük İl Meclisi, IŞİD saldırılarında dolayı Irak’ın güneyi ile ortasından kente göçeden 550 bin Arap’ı geri göndermeye karar verirken, 35 yıl önce “Araplaştırma” politikası çerçevesinde bölgeye yerleştirilen “10 Binlik”ler kapsam dışında bulunuyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kerkük Asayiş Müdür Yardımcısı Tuğgeneral Azad Şeyh Celal, kente sonradan yerleşen Araplar’ın tesbiti konusunda güvenlik güçlerine yardımcı olmadıkları için bazı yetkilileri eleştirdi.

 

Tuğgeneral Azad Şeyh Celal, kentteki mülteciler arasında 50 dolayında IŞİD’liyi yakaladıklarını ve aralarında hala örgüt mesupları olduğunu söyledi.

 

Asayiş yetkilisi, tazminat alan ve Kerkük’ü terketmeyen“10 binlik” Araplar’ın büyük bir bölümünün kütüklerinin silindiğini ve seçimde oy kullanamayacaklarını belirtti.

 

Araplar 2011’den bu yana Kürdistan Bölgesi’ne akın etmeye başlarken, bu durum IŞİD saldırısıyla birlikte dalgaya dönüştü.

 

10 Binlik Araplar

 

1980’lerden sonra devrik diktatör Saddam Hüseyin’in Baas rejimi, Irak’ın güneyinden, sayıları binlerce olduğu tahmin edilen ve büyük bir bölümü Şii olan Arap nüfusu Kerkük’e yetleştirmişti.

 

Her bir aileye 200 metrekarelik arsaların yanısıra, o dönemde İsviçre’de basıldığı için “İsviçre Dinarı” olarak bilinen para biriminden 10’ar bin sinar (yaklaşık 35 bin dolar) veriliyordu.

Kerkük’te “10 Binlik Araplar” olarak bilinenlerden kentte 23 mahalle ve yerleşim birimi oluşturdular.

 

IŞİD ile 550 bin mülteci

 

Rûdaw’a konuşan Kerkük İl Meclisi Güvenlik Komisyonu Başkanı Ahmed Askeri, IŞİD saldırılarından dolayı 550 bin dolayında Arap göçzedenin Diyala ve Tikrit başta olmak üzere Irak’ın bazı şehirlerinden kente geldiğini kaydetti.

 

Ahmed Askeri, göçzedelerin “devlet yardımı formu” adreslerini değiştirmemsi ve gayrimenkul satın almaması konusunda bütün kamu kurumlarının uyarıldığını ifade etti.

 

Bağdat yönetimi, göçzedelerin kütükleri ve “devlet yardımı formu” adreslerini ikamet ettikleri şehirlere taşıyabilecekleri yönünde bir karar almıştı.

 

Sözkonusu kararı reddettiklerini aktaran Akseri, “Kürt milletinin Araplaştırma (Tarib) politikasının acı tecrubelerinden çok çektiğini” hatırlatarak şunları söyledi:

 

“Şimdi Diyala tamamen IŞİD’den temizlenmiş durumda. Tikrit’in büyük bir bölümü de kurtarıldı. Bundan dolayı gelenler, geldikleri yerlere dönmeli. Kenti terketmeleri için bir aylık süreleri var.”

 

Rûdaw’a konuşan Kerkük İl Meclisi Başkanvekili Rebwar Talabani, kenttek mültecilerden dolayı su ve elektrik gibi bir çok hizmetin aksadığını bu yüzden geri göndermeye karar verdiklerini ifade etti.

 

Kürtler başını kaldıramıyor

 

Rûdaw’a konuşan Kerkük sakinlerinden Muhammed Abdullah (70), 1975’ten beri kentte Kürtler’in başına gelen bütün dertlere şahit olduğunu söyleyerek, altüst olan demografik yapının aslına dönmesi için yürütülen yasal ve siyasal stratejilerden da ümidini kestiğini belirtti.

 

 

“Birgün Araplar’ın geldikleri yerlere dönmesini temenni eden” Muhammed Abdullah, “Kürtler çoğunluğu sağladığı zaman Kerkük aslına dönecektir. Şimdi Kürtler başlarını bile kaldıramıyor” dedi.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli