Nuri Maliki: Barışçıl değişim iradesi kazandı

01-12-2019
Rûdaw
Etiketler Irak Nuri Maliki Bağdat Bağdat Protesto
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak İslami Dava Partisi Genel Sekreteri Nuri Maliki ülkede yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, “ Barışçıl değişim (reform) iradesi kazandı, Iraklılar bir kez daha sinsi planlardan daha güçlü olduklarını gösterdi” dedi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin istifasından sonra birçok Iraklı yetkili ortaya çıkan yeni tablo hakkında açıklamalarda bulundu.

Yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklama yapan Irak İslami Dava Partisi Genel Sekreteri Nuri Maliki, Irak’ı bölmeye ve yıkmaya yönelik kurulan sinsi planların başarısız olduğunu belirtti.

Vatandaşların iradesinin kazandığını söyleyen Nuri Maliki açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bir kez daha Iraklılar sinsi, yıkıcı ve kargaşaya yol açacak planlardan güçlü olduklarını ispatladılar. Bu nedenle bütün planlara karşı başarılı oldular. Terör, ölüm ve günlük yaşanan patlamalar için verilen çabaları başarısız kıldı. Vatandaşlar doğal ve milli bir iradeyle meşru haklarını savunmak için gösterilere başladılar. Mahkemedeki bölüş bölüş çabalarına karşı, yolsuzluk, geri kalmışlık ve mezhepçilik hendeklerine karşı durdular. Gösteriler reform ve değişimin önündeki engelleri kaldırmak için müjdeli umut oldular.”

Bazı tarafların gösterilere yön veremeye çalıştıklarını ancak başarılı olmadıklarını savunan Maliki, “Bu hamle durumu biraz daha karşımasına neden oldu, özellikle bazı illerde vatandaş ile güvenlik güçlerini karşı karşıya getirdi. Göstericiler bu durum karşısında gür bir sesle kargaşayı, gerilim ve gerginliğe neden olanları reddetti” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Dava Partisi Şura Meclisi üyesi Resul Reza, halihazırda başbakanlık görevi için adaylarının olmadığını açıkladı.

Başbakan ve Bakanları geçici hükümet olarak göreve devam edecek

Irak Anayasa’sının 61’inci maddesine göre Adil Abdulmehdi’nin istifa dilekçesi meclis tarafından kabul edilmesinin ardından yeni hükümet seçilene dek mevcut hükümet 30 gün boyunca görevine geçici olarak devam edecek. Söz konusu süre içerisinde hükümet yetkilerini sınırlı olarak kullanacak.

Meclise 15 gün süre

Anayasanın 76. maddesine göre cumhurbaşkanı yeni bir başbakanın seçilmesi için meclise 15 gün süre verecek.

Seçilen Başbakan cumhurbaşkanı tarafından onay aldıktan sonra kendisine yeni hükümeti kurmak üzere  resmi bir şekilde görevlendirilecek. Seçilen başbakan bakanlar kurulunu toparladıktan sonra en son Irak Temsilciler Meclisi’nin onayına sunulacak.

ABD'nin Irak’ı kontrol etmesinin ardından ülkenin 5'inci başbakanı olarak Ekim 2018'de göreve başlayan Adil Abdulmehdi, 29 Kasım'da ülkenin farklı bölgelerinde 2 aydır devam eden gösteriler nedeniyle istifa etti.

Ülkede yaklaşık 2 aydır başta Bağdat olmak üzere Basra ve Necef gibi birçok kentte gösteriler sürüyor. Gösterilerde şimdiye kadar yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti, 17 bin kişi de yaralandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli