Fetih Koalisyonu lideri Amiri: Parlamenter sistem başarısız oldu

01-11-2019
Rûdaw
A+ A-

Bağdat (Rûdaw)- Irak'ta Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri, "Irak'ta parlamenter sistem başarısız oldu ve artık hiçbir yarar sağlamıyor. Ülkenin yeni sisteme ihtiyacı var" dedi.

Hadi Amiri, yerel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ülkede süren hükümet karşıtı gösterilere değinen Amiri, göstericilerin taleplerine siyasetin yeniden dizayn edilmesiyle yanıt verilebileceğini savundu.

"Irak'ta parlamenter sistem başarısız oldu ve artık hiçbir yarar sağlamıyor” diyen Amiri, sözlerine şunları ekledi:

“Ülkenin yeni sisteme ihtiyacı var. Siyaseti yeniden dizayn ederken, anayasada da köklü değişikliklere gidilmesi gerekir."

İran destekli Şii Bedir Örgütü Komutanı da olan Amiri, valilerin de halk tarafından seçilmesi gerektiğini söyledi.

Şiilerin en büyük dini mercii Ali Sistani, bugün yaptığı açıklamada, ülkede rejim değişikliği konusunda halkın iradesine saygı duyulmasını istemişti.

Siyasi uzmanlar, Amiri'nin bu açıklamalarını "parlamenter sistem yerine başkanlık sistemine geçilmesi" isteği olarak yorumladı.

1 Ekim’de başlayan protestolarda göstericiler, işsizlik ve yolsuzlukların yanı sıra ülkelerinde "İran nüfuzunun artmasına" tepki gösteriyor.

ABD'nin 2003 yılında Irak'a girmesinin ardından eski rejimin devrilmesinden bu yana, İran'ın ülkede etkisi önemli ölçüde artarken, Tahran'ın buradaki silahlı grupların yanı sıra ülkeyi yöneten Şii partilerle de yakın ilişki içinde olduğu belirtiliyor.

Protestocular, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 2 hafta önce tekrar başladı.

Bağdat başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan eylemlerde ekim ayının başından bu yana yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetti, 8 bine yakın kişi de yaralandı.

Kadınların yanı sıra Bağdat ve Mustansiriye üniversiteleri başta olmak üzere birçok devlet ve özel üniversiteden öğrenciler gösteri alanı olan Tahrir Meydanı'na bugün de akın etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli