Irak’ta cinsel istismar vakaları artıyor: Mağdurların dörtte biri erkek

Bağdat (Rûdaw)- Irak’ta 2024 yılının ilk altı ayında 421 kişinin cinsel istismara uğradığı ve bunların yaklaşık dörtte birinin erkek olduğu açıklandı.

Konunun hassasiyeti nedeniyle vakalar tamamen gizli tutulup, uzman adli tıp ekibi tarafından incelemeye alındı.

Irak Adli Tıp Kurumu Cinsel İstismar Şube Müdürü Dr. Lina Esed, bu yılın ilk ayında 421 kişinin cinsel saldırıya uğradığını ve bunlardan 94 kişinin erkek olduğunu bildirdi.

Vakaların tamamının resmi olarak kayıt altına alındığını anlatan Dr. Lina Esed, gerekli evraklarla ilgili soruşturma kurumlarına gönderildiğini ifade etti.  

Lina Esed, “Konunun hassasiyeti nedeniyle vakalar tamamen gizleniyor ve uzman adli tıp ekibi tarafından inceleniyor” dedi.

Rûdaw’a konuşan kadın hakları aktivistlerinden Anhar Adil, daha önce Irak'ta cinsel saldırı mağdurlarının çoğunlukla kadın ve kız çocuklarından oluştuğunu, ancak artık erkekler ve erkek çocuklarının da mağdur durumda olduğunu belirtti.

Anhar Adil, “Bu tür suçların artması vahim bir durumun göstergesidir. Bu vakalar mutlaka araştırılmalı ve sebepleri ortadan kaldırılmalıdır” dedi.   

Irak Adli Tıp Kurumu Cinsel İstismar Şubesi, ülkede farklı yaşlardaki çocuklara, kadınlara ve yetişkinlere yönelik cinsel istismar vakalarını inceliyor.  

Daha önce Irak Parlamentosu, "Fuhuşla Mücadele Yasası"nda yapılan değişiklikleri onaylamıştı. Bu değişiklikler rızaya dayalı eşcinsel ilişkiler için 10 ila 15 yıl arası hapis cezası öngörüyor. Ayrıca eşcinselliği teşvik edenlere ve cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirenlere sert cezalar yasa kapsamına alınmıştı.