Erbil (Rûdaw) – Erbil ile Bağdat arasında gerçekleşen görüşmelerin ardından Irak hükümetinin Türkiye'den resmen Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracatının devam etmesini isteyeceği öğrenildi.
Rûdaw’ın üst düzey yetkililerden edindiği bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Bengin Rekani’den oluşan heyet Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ve Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani ile görüştü.
Erbil ile Bağdat arasında, Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve SOMO ortaklığı ile Kürdistan'dan petrol satışına yönelik anlaşmanın bir parçası olarak Türkiye'den Ceyhan limanından petrol ihracatına devam etmesi resmen talep edilecek.
Talebin Irak hükümeti adına yarın Türk makamlarına iletilmesi bekleniyor.
ABD merkezli yayın yapan Al Monitor, Irak ve Türkiye yetkililerinin Paris Tahkim Mahkemesi’nin kararına ilişkin bir araya geleceğini yazdı.
Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad gazeteye yaptığı açıklamada, Irak hükümetinden üst düzey bir heyetin yakın bir zamanda Ankara’yı ziyaret edeceğini söyledi. Cihad "Ne Türk tarafı ne de Kürdistan Bölgesi Hükümeti tahkim mahkemesinin kararını reddetmedi” dedi ve bu kararın taraflar açısından "yeni bir başlangıcın" yolunu açacağını dile getirdi.
Rûdaw’ın konu hakkında bilgi sahibi kaynaklardan edindiği bilgiye göre dün, Kürdistan Bölgesi ve Irak Fedaral Hükümeti arasında Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatı na yönelik yeni bir mekanizmanın oluşturulması gündemiyle bir toplantı gerçekleştirdi. Edinilen bilgiye göre olumlu bir havada geçen toplantıda iki taraf petrol ihracatının yeni bir mekanizma ile ihracatı konusunda anlaşmaya vardı.
Anlaşmanın içeriği
Bu ön aşmanın ardından Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile şirketler arasında petrol sözleşmeleri ve Ceyhan limanına pompalanan petrol için halihazırdaki müşterilerin yanı sıra yeni müşterilerin bulunması konusunu netleştirecek yeni toplantılar takip edilecek. Bu şekilde Kürdistan Bölgesi’nde petrol üreten şirketlere ve alıcılara da garanti verilmiş olacak.
Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre; Kürdistan Bölgesi’nin petrolünü satın alan uluslararası petrol şirketleri ile sözleşmeler imzalanacak. Bu sözleşmeler temelinde Kürdistan petrolü dünya piyasalardaki değerin altında satılmayacak. Diğer bir deyişle Kürdistan petrolü, SOMO’nun piyasaya sürdüğü petrol değeri olan 10 doların altında satılamayacak. Bu sözleşme ile Kürdistan Bölgesi'nden petrol satışı Irak hükümetinin onayı ile meşrulaştırılmış olacak.
Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten petrol şirketleri; Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak hükümeti arasında yakında bir anlaşmaya varılması muhtemel olduğunu düşünüyor.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani geçtiğimiz günlerde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'ye bir mektup göndermiş, Başbakan Mesrur Barzani de Sudani ile telefonda görüşmüştü.
Uzmanların açıklamaları
Energy Aspects analisti Richard Bronze Cuma günü Bloomberg'e verdiği demeçte, tahkim kararından önce Erbil ile Bağdat arasında görüşmelerin devam ettiğine vurgu yaparak, Ceyhan limanından yeniden petrol ihracatına izin veren bir anlaşmanın yakında gerçekleşmesini bekledikleri söyledi..
Dubai merkezli Qamar Energy'nin CEO'su Robin Mills de, "Federal hükümet muhtemelen Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin borçları için sorumluluğu devralacak” dedi.
Kürdistan Bölgesi'nde Şeyhan sahasında faaliyet gösteren şirketlerden Golf Keystone, sahadan petrol üretiminin askıya alınmasının geçici olduğunu, Erbil ile Bağdat’ın petrol ihracatına yeniden başlanması konusunda anlaşacağına inandıklarını duyurdu.
Golf Keystone, Cuma günü 1 numaralı üretim istasyonunu kapatacağını ve şirketin 2 numaralı istasyonundan petrol üretmeye devam ederek petrolü ikinci istasyonda depolayacağını bildirdi.
Kürdistan Bölgesi'nin sahip olduğu avantajlardan biri de önemli oranda ham petrol arıtma kapasitesine sahip olması.
Erbil’de Kargroup’un işlettiği rafinerinin yanı sıra Süleymamniye’de Lanaz tarafundan işletilen Qaywan rafinerisi mevcut. Kürdistan Bölgesi’ndeki rafineriler günde yaklaşık 230.000 varil petrol rafine edebilir kapasiteye sahip. Dolayısıyla Kürdistan Bölgesi'nde üretilen ve ihraç edilemeyen petrolün yarısı benzin ve diğer yakıtları üretmek üzere rafinerilere gönderilebilir.
Kürdistan Bölgesi ile ile Irak hükümeti arasında petrol ihracatı konusunda müzakereler sürerken, ABD'li yetkililer de iki tarafı anlaşmaya varmaya teşvik ediyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın