Muhammed Tevfik Allavi: Baskıya maruz kalırsam açıkça beyan edeceğim

01-02-2020
Rûdaw
Etiketler Allavi Irak Salih
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’ten, yeni hükümeti kurmak için görevlendirme mektubunu teslim alan eski İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi, görevini layıkıyla yapacağını belirterek, “Baskıya maruz kalırsam açıkça beyan edeceğim”dedi.

Berhem Salih, bugün Abdulmehdi sonrası hükümeti kurma görevini Muhammed Tevfik Allavi’ye verdi. Allavi, Salih ile başkent Bağdat'taki Selam Sarayı'nda görüşerek görevlendirme mektubunu teslim aldı.

Allavi’nin, bir ay içerisinde kabineyi oluşturup meclisten güvenoyu alması gerekiyor.

Görevlendirme mektubunu Salih’ten aldıktan sonra açıklama yapan Allavi, “Şeref ve yüksek sorumluluk duygusu ile önümüzdeki dönem Irak Başbakanı olarak görevimi gururla alıyorum. Ekselansları Cumhurbaşkanı Dr.Barham Salih ve Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi'ye, parlamentoya, parlamenterlere, aktivistlere, sendikalara ve bu göreve atanarak ülkemize hizmet etmek için aralıksız çaba gösteren temsilcilerimize içten teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Allavi, konuşmasında göstericilere de değinerek, “Meydanlara düşen ve reform talep eden barışçıl şehit göstericiler ve güvenlik güçlerinin onurunu selamlıyorum. Bu komisyon bana büyük bir tarihsel sorumluluk yüklüyor. Bu yüzden Tanrı'ya ve cömert Irak halkına, bu ülkeye hizmet etmek için sahip olduğum tüm olanakları sunacağıma taahhüt ediyorum. Göstericilere ve güvenlik güçlerinden verilen şehitlerin kanının boşuna akmaması için suçluların cezalandırılmaları için yargı önüne çıkartılacağına söz veriyorum” diye konuştu.

Gösterilerde şiddet kullananların yargılanması için dosyaları takip edeceğini belirten Allavi, mezhep, partizanlıktan uzak Iraklıların tüm farklı mezhep ve kültürlerini temsil edecek halktan yetenekli kişilerin yer alacağı bir hükümet kabinesi kuracağı konusunda dile getirdi.

Halka siyasi güçler tarafından herhangi bir adayın dayatılmasını kabul etmediğine dair söz de veren Allavi, “Baskıya maruz kalırsam bunu açıkça beyan edeceğim” dedi.

Allavi, “Göstericilerle direkt olarak diyalog kanalı açacağız. Devletin silahı halka karşı kullanılmaz. Bu silah halkı ve sınırı korumak için kullanılır” diyerek, sözlerine şunları ekledi:

“Vatandaşlarımız için sanayi, kalkınma, iskan proje ve yatırımları kapsamında iş fırsatları bulma, sadece petrole dayanmayan ekonomi ve yatırım alanında atılım yapma sözü veriyorum. Devlet müessesesinde yayılan yolsuzluklarla da mücadele edeceğim. Tüm Irak halkının güvenliğini sağlama ve kontrol dışı silahların devlet elinde toplanacağı vaadinde bulunuyorum. Irak'ın hem dış saldırılardan korunması hem de çekişme sahası olmaması için çalışacağım.”

Bu arada Bağdat göstericiler ise, hükümeti kurma görevi verilen Muhammed Tevfik Allavi’ye karşı, "Allavi kabul edilemez" sloganı attı.

Ülkenin güney kentlerindeki gösteri alanlarından da Allavi’ye karşı sloganların atıldığı görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Irak’ta, ekim ayında başlayan hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle Adil Abdulmehdi, 29 Kasım’da başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalmıştı. Irak Meclisi, 1 Aralık'ta Abdulmehdi’nin istifasını kabul etmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli