Başkan Neçirvan Barzani’nin Tahran’daki temasları

2 saat önce
Etiketler Neçirvan Barzani Tahran İran Mesud Pezeşkiyan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkanı Neçirvan Barzani, bugün öğleden sonra Tahran'da yeni seçilen İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi. Görüşmede bölgedeki son gelişmeler ve iki ilişkiler ele alındı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede İran Cumhurbaşkanı, yemin törenine katılımlarından dolayı Başkan Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyete teşekkür ederek, İran'ın Kürdistan Bölgesi ve Irak ile her alanda ilişki ve iş birliğini genişletmek istediğini vurguladı. 

Başkan Neçirvan Barzani ise davetleri için kendilerine teşekkür ederek, Kürdistan Bölgesi'nin İran'ı önemli bir komşu olarak gördüğünü ve Irak ile Kürdistan Bölgesi'nin İran'la ilişkilerini geliştirmek için çalıştığını vurguladı.  

Neçirvan Barzani, Mesud Pezeşkiyan’ı Bağdat’a yapması beklenen ziyareti kapsamında Erbil’e davet etti.

Ayrıca Barzani, güney Irak'a giden İranlı turistlerin Kürdistan Bölgesi üzerinden gelmesini ve iki ülke arasındaki ticari alışverişin artırılmasını istediğini vurgulayarak, Kürdistan Bölgesi'nin İran ve komşu ülkeler için hiçbir zaman tehdit olmayacağını kaydetti.

Barzani’ye eşlik eden heyetin de katıldığı görüşmede, her iki taraf, İran ile Kürdistan Bölgesi arasında uzun süredir devam eden dostane ilişkilere övgüde bulunarak, bölgedeki barış ve istikrarın korunması amacıyla İran, Irak ve Kürdistan Bölgesi ile aktif güvenlik iş birliğine işaret etti.

Görüşmeden sonra, Başkan Neçirvan Barzani, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ı görevdeki ilk gününde görmekten memnuniyet duyuyorum" dedi.

Barzani, Irak ve Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki ilişkileri ilerletmek için birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti.

Neçirvan Barzani, İran Meclis Başkanı ile bir araya geldi

Neçirvan Barzani, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan için yemin törenine katılmak üzere gittiği Tahran’da ziyaretinin ikinci gününde İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ile görüştü.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede taraflar İran’ın Kürdistan Bölgesi ve Irak ile ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki karşılıklı arzuyu vurguladı.

Ayrıca, bölgedeki güncel gelişmeler ve artan gerilim üzerine değerlendirmeler yapıldı.

Taraflar, bölgede istikrar ve barışın korunması için ortak işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı Şeyh Cefer Şeyh Mustafa, İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri katıldığı görüşmede ortak çıkarları ilgilendirilen diğer konular ele alındı.

Neçirvan Barzani, Hakan Fidan ile görüştü

Ayrıca, Başkan Neçirvan Barzani, dünkü Tahran ziyareti kapsamında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelmişti.

Görüşmede Erbil-Ankara arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgedeki gelişmeler ele alındı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre taraflar görüşmede karşılıklı koordinasyonun genişletilmesi ve Türkiye'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini her alanda geliştirme yönündeki karşılıklı arzuyu vurguladı.

Görüşmede ayrıca bölgedeki son gelişmeler ve iki tarafın önemli bulduğu konular ele alındı.

Neçirvan Barzani 30 Temmuz’da, İran'da Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere başkent Tahran'a gitti.

Başkan Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyeti İmam Humeyni Uluslararası Havalimanında İran Teknoloji ve İlişkiler Bakanı İsa Zarapur ile bir dizi yetkili karşıladı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani, dün İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan için İslami Şura Meclisi'nde düzenlenen yemin törenine katıldı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli