İran: İsrail-Suudi yakınlaşmasının bölgeye faydası olmaz

31-07-2023
Rûdaw
Etiketler Nasır Kenani İran İsrail Suudi Arabistan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suudi Arabistan ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesinin Ortadoğu'da barış ve güvenliğe fayda sağlamayacağı konusunda uyardı.

Haftalık basın toplantısında gazetecilere konuşan Nasır Kenani, İsrail'in bölgedeki konumunu güçlendirmenin “uzun yıllardır Amerika'nın önceliği olduğunu” söyledi.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre Kenani, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin ısınmasının bölgeye fayda sağlamayacağını savundu.

Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Bahreyn ve Fas; ABD’nin desteğiyle 2020'de İsrail ile ilişkileri normalleştirdi. O dönemde Suudi Arabistan'ın da aynı yolu izlemesi bekleniyordu ancak Riyad, normalleşmenin Filistinlilere verilecek olan tavizlere bağlı olduğu konusundaki tavrını sürdürdü.

Suudi Arabistan bu arada geleneksel düşmanı İran ile yakınlaşmaya başladı ve her iki ülke de yedi yıllık bir aradan sonra Haziran ayında diplomatik bağları yeniden kurdu.

“Ulusal güvenliğe yönelik büyük bir tehdit”

Ancak Riyad'ın Tahran'la ilişkileri normalleştirmesi, İsrail'le olası bir normalleşmenin önünde büyük bir engel teşkil ediyor.

Suudi-İsrail normalleşmesi olasılığı son iki ayda yeniden su yüzüne çıktı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan geçen hafta Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile Cidde'de bir araya geldi ve ABD Başkanı Joe Biden "belki bir yakınlaşma sürüyor" dedi.

İran ve İsrail, İran askeri ve nükleer tesislerine yönelik uzun süredir devam eden saldırıların yanı sıra sabotaj ve siber saldırılardan oluşan bir gölge savaşına girdi.

İsrail, İran'ın ulusal güvenliğine yönelik büyük bir tehdit olduğunu düşünüyor ve Tahran ile dünya güçleri arasındaki 2015 nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması konusundaki güçlü muhalefetini sürdürüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli