TAHRAN- İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan yemin ederek görevine başladı

14 saat önce
Rûdaw
Etiketler İran Mesud Pezeşkiyan Muhammed Şiya Es-Sudani Neçirvan Barzani
A+ A-

Haber Merkezi – İran'da 5 temmuz'da yapılan erken seçimde oyların çoğunluğunu alan reformist aday Mesud Pezeşkiyan, yemin ederek görevine başladı. Yemin törenine Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de katıldı.

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bugün yemin ederek göreve başladı.

Başkent Tahran'daki yemin törenine Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es- Sudani’nin yanı sıra çok sayıda devlet başkanı ve temsilcileri katıldı. Türkiye adına Dışişleri Bakanı Fidan katıldı.

Pezeşkiyan devlet televizyonundan canlı yayınlanan törende yaptığı konuşmada “Cumhurbaşkanı olarak, Kur'an-ı Kerim ve İran halkı önünde, resmi dinin, İslam Cumhuriyeti sisteminin ve ülke anayasasının koruyucusu olacağıma yüce Allah'a yemin ederim” dedi.

Pezeşkiyan İsrail’e de mesaj veremeden geçmedi. İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, “Filistin halkını işgalden kurtarmak için çalışıyoruz. Dünya ülkeleriyle ilişkilerin normalleşmesini İran halkının en temel hakkı olarak görüyorum” dedi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin mayıs ayında helikopter kazasında ölmesinin ardından ülkede erken seçim yapılmıştı.

5 Temmuz'da yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Pezeşkiyan, oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin dokuzuncu cumhurbaşkanı olmuştu.

Pezeşkiyan İran'ın dini lideri Ali Hamaney'den, geçen hafta mazbatasını aldı.

İran'ın dokuzuncu cumhurbaşkanı olan Pezeşkiyan için birçok ülkeden devlet başkanları ve bakanların da aralarında olduğu temsilcilerin katılımıyla bugün yemin töreni düzenlendi.

Pezeşkiyan daha sonra  kabinesini güvenoyu için Meclis'e sunacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli