İslami değerleri yayma başkanının ‘eşcinsel seks kaseti’ ortaya çıktı

30-07-2023
Etiketler İran Eşçinsel Kaset Reza Tsaghati
A+ A-

Haber Merkezi - İran’da İslami değerleri yaymakla görevli üst düzey bir yetkili, eşcinsel seks videosu yayıldığı iddiasıyla görevden alındı.

Zorunlu başörtüsünün radikal savunucularından Gilan İli Kültür ve İslami İrşat Dairesi Başkanı Reza Tsaghati’nin başka bir erkekle seks yaptığı öne sürülen video son günlerde sosyal medyada yayılmıştı.

Tsaghati'nin kendinden çok daha genç bir kişi ile etrafta çıplak dolaştığını gösteren video, ilk olarak geçen hafta ortaya çıktı ve sosyal medyada hızla paylaşıldı. Görüntülere gelen tepkiler ve olay hakkında başlattılan soruşturma sürerken yetkililer Tsaghati’yi görevden aldıklarını duyurdu.

İran’da eşcinsel ilişkiye girmek yasak. LGBT+’lar sıklıkla taciz, istismar ve şiddetle karşı karşıya kalıyor.

Tsaghati'nin cinsel eğilimlerinin açığa çıkması, İran’da bir mahkemenin üç kadının başörtüsü takmadıkları için yoğun psikiyatrik tedavi görmelerine karar vermesinden sadece bir gün sonra ortaya çıktı.

Kadınlardan biri olan usta oyuncu Afsaneh Bayegan'a da en fazla iki yıl hapis cezasının yanı sıra internet kullanma yasağı verildi.

Gilan'da "Başörtüsü ve İffet Çalışma Grubu'nun başkanlığını da yapan Tsaghati’nin daha önce Reşt Kültür ve İslami İrşad Dairesi başkanlığı yaptığı belirtiliyor.

Iran International'ın haberine göre  Tsaghati, geçtiğimiz Mayıs ayında Gilan'da bir "tesettür hipermarketi" açacağını duyurmuş ve "'İran-İslam kültürü'ne uygun giysiler üretmeye" odaklanmak için bir "tesettür sergisi" kurmayı palanlamıştı.

İlk olarak hükümet karşıtı Radio Gilan Telegram kanalında paylaşılan videonun ardından yetkililer uzunca bir süre sessiz kalmıştı.

İran ceza yasasının 108 ila 112’inci maddeleri eşcinsel faaliyetin yasa dışı olduğunu ve infazla cezalandırılabileceğini şart koşuyor. Tsaghati'nin seks eylemine ait olduğu iddia edilen görüntüler sosyal medyadan silindi ancak The Publica görüntüleri yeniden servis etti.

Sosyal medya kullanıcıları, yetkililerin Tsaghati’ye yönelik tutumunun ülkedeki LGBT+ toplumuna kıyasla ne kadar farklı olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan İran Parlamentosu Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Morteza Mahmudvand, Cumhurbaşkanı İbrahim Reyisi’yi duruma müdahale etmeye ve Tsaghati'nin departmanını denetleyen Bakanı da istifaya çağırdı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli