İran: Cezaevindeki görüntüler montaj ve İsrail’in oyunu

Haber Merkezi - İran Başsavcı Yardımcısı Muhammed Musaddık, Evin Cezaevinde tutuklulara eziyet çektirildiği ve dayak atıldığını ifşa eden görüntülerin “İsrail oyunu” olduğunu ve montoj yapıladığını savundu.

Geçtiğimiz hafta İran’ın başketi Tahran yakınlarındaki yüksek güvenlikli Evin Cezaevi’nin güvenlik kameralarını ele geçiren hackerler, mahkûmlara yönelik korkunç suiistimalleri ortaya koyan görüntüleri dünya medyası ile paylaşmıştı.

Cezaevleri Kurumu Başkanı Muhammed Mehdi Hac Muhammedi, cezaevinde kabul edilemez uygulamalar yapıldığını itiraf ederken, İran yargısı da konu hakkında soruşturma başlatmıştı.

İran Başsavcı Yardımcısı Muhammed Musaddık, yetkililerin kayıtları incelediğini ve görüntülerin montaj olduğunu iddia etti.

Görütüleri “İsrail oyunu” olarak nitelendiren Musaddık, “Bu görüntülerin Evin Cezaevi ile bir ilişkisi yok” diye konuştu.

İranlı milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkan Yardımcısı Hasan Newrozi de, “Evin cezaevinden çekildiği iddia edilen film Siyonist İsrail tarafından hazırlandı. İran İslam Cumhuriyeti’denki cezaevlerinde böyle bir şey yaşandığına inanmıyoruz. 10 yıl hapis cezası alan bir mahkûma böyle işkence edilmesinin hiç bir izahı olamaz” dedi.

Kendisine Adalet-i Ali (Ali’nin Adaleti) adını veren hacker grubu, güvenlik kameraları tarafından çekildiği anlaşılan ve gardiyanların mahkumları döverek yerde sürüklediğini gösteren videoları ajanslarla paylaşmış, görüntüler geniş yankı uyandırmıştı.

Görüntülerin alındığı Evin Cezaevi, 1971 yılında devrik şah Rıza Pehlevi tarafından inşa ettirilmişti. O günden bu yana cezaevi sık sık siyasi mahkumların gönderildiği bir yer konumunda bulunuyor.

İran dünyanın en çok siyasi mahkum bulunduran ülkelerinden biri olarak biliniyor.