Ruhani: Yabancı sermaye gerekli!

29-05-2016
Rûdaw
Etiketler Hasan Ruhani Ekonomi Yabancı Sermaye
A+ A-

 

Haber Merkezi – İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ekonomilerinin düzelmesi için yılda 30-50 milyar dolar arasında yabancı sermayeye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

 

İran Partlamentosu’nun 10'uncu dönem ilk oturumunda bir konuşma yapan Ruhani, İran'daki ekonomik durgunluğun aşılmasının ülkenin öncelikli sorunları arasında yer aldığını ifade etti.

 

Hasan Ruhani, "Ekonomik iyileşmeyi sağlamak için yüzde 8 oranında kalkınma seviyesini yakalamamız gerekiyor. Bu hedefe petrol gelirleriyle ulaşmamız mümkün değil. Bunun için yılda 30 ila 50 milyar dolar arasında yabancı sermaye girdisine ihtiyacımız var" dedi.

 

Ruhani konuşmasına şöyle devam etti:

 

"Bazı ülkeler, enerji ve insan kaynağı bakımından bizden kısıtlı imkanlara sahip olsa da kalkınma bakımından daha iyi durumdalar. Son 20 yıl içerisinde dünyayla iş birliği kurmaksızın kalkınan hiçbir ülkeye rastlamak mümkün değil."

 

İran’ın gelirinin yüzde 70 ila 80'i petrole dayalı olmakla beraber, petrol fiyatlarındaki düşüş ve kendisine uygulanan yaptırımlar nedeniyle yaşadığı ekonomik krizden çıkmanın yollarını arıyor.

 

Reformist ve ılımlı muhafazakarlara yakınlığıyla bilinen Ruhani, yabancı sermayenin ülkeye girişini krizden çıkmanın şartlarından biri olarak görürken, muhafazakarlar rejim için tehdit olacağı iddiasıyla buna karşı çıkıyor.  (Ajanslar)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli