İran: Doğru zamanda ve yerde İsrail'e yanıt vermekte ısrarlıyız

2 saat önce
Etiketler İran Dışişleri Bakanlığı İsrail Hizbullah Saldırı Okulda saldırı
A+ A-

Haber Merkezi – İran yönetimi, savaş istemediklerini ancak haklarını koruyacaklarını ve İsrail'in saldırganlığına uygun bir karşılık vereceklerini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi  Pazartesi günü haftalık bir basın toplantısında, "Siyonist rejimin saldırısına yanıt vermekte ısrar ediyoruz ve kesinlikle doğru zamanda ve yerde yanıt vereceğiz" dedi.

İsmail Bekayi  "Pozisyonumuz açık; kendimizi uluslararası hukuka göre savunacağız ve yanıtın türü saldırıya dayalı olacak" ifadelerini kullandı.

"Silahlı kuvvetlerimiz, herhangi bir durumda tepki vermeye tam olarak hazır olmak için Siyonist rejimin hareketlerini sürekli izliyor" şeklinde sözlerini sürdürdü.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail saldırısından önce bölgedeki birçok ülkeyi ziyaret etti.

Söz konusu ziyarete ilişkin Bekayi, "Bölge ülkeleri arasındaki diplomasinin, gerilimlerin daha fazla tırmanmasını önlemenin etkili bir yolu olduğunu düşünüyorum." dedi.

"Lübnan'daki cinayetleri durdurmak bizim hedefimiz, ancak ABD ve diğer taraflar (bazı Batılı ülkeler) ciddi değil ve hatta gerilimlerin derinleşmesine neden oldu. Siyonist rejimin savaş çığırtkanlığının nedeni ABD'nin rejime verdiği destektir; diğer ülkelerden kendilerini tanımalarını istemek yerine İsrail'in suçlarını kontrol etmek daha iyidir" dedi.

Pezeşkiyan: Uygun şekilde karşılık vereceğiz

 İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da dün yaptığı açıklamada, savaş istemediklerini ancak haklarını koruyacaklarını ve İsrail'in saldırganlığına uygun bir karşılık vereceklerini söyledi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Pezeşkiyan, başkent Tahran'da düzenlenen kabine toplantısında konuştu.

Konuşmasında, İsrail'in ülkesine saldırısına değinen Pezeşkiyan, "Biz savaş peşinde değiliz, milletimizin ve ülkemizin haklarını savunacağız. Siyonist rejimin saldırganlığına uygun cevabı vereceğiz." dedi.

ABD'nin İsrail'in bölgedeki saldırganlığını desteklediğine dikkati çeken Pezeşkiyan, İsrail'in bölgedeki saldırganlığının devam etmesi halinde gerginliklerin yayılacağını belirtti.

Pezeşkiyan, Batılı liderlerin Gazze'de İsrail'in saldırıların durdurulacağına dair kendilerine söz verdiğini ancak yerine getirmediklerini bir kez daha yineledi.

İsrail'in İran'a saldırısı

İsrail, İran'ın 1 Ekim'deki füze saldırılarına "misilleme" olarak 26 Ekim'de İran'daki askeri hedeflere saldırı düzenlediğini ve saldırının "başarıyla" tamamladığını açıklamıştı.

İran, Tahran ve ülkenin batısındaki Huzistan ve İlam eyaletlerinde bazı askeri noktaların hedef alındığını ve hava savunma sistemlerinin saldırılara "başarıyla" karşı koyduğunu ancak bazı noktalarda "sınırlı hasar" meydana geldiğini duyurmuştu.

"Saldırı öncesi işaret aldı"

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail'in cumayı cumartesiye bağlayan gece İran askeri tesislerine savaş uçakları ve füzelerle saldırı başlatmasından saatler önce "işaretler aldıklarını" söyledi.

Arakçi, gazetecilere "Akşamdan itibaren saldırı olasılığı hakkında işaretler aldık" dedi, ancak işaretlerin niteliğini belirtmedi.

Saldırının başlamasıyla "gerekli önlemlerin" alındığını aktaran İran Dışişleri Bakanı, askeri yetkililerle temas halinde olduğunu ve ismini vermediği "farklı taraflarla da mesaj alışverişinde bulunulduğunu" sözlerine ekledi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli