İran’da ilk kez bir sünni Kürt politikacı Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atandı

28-08-2024
Rûdaw
Etiketler Abdülkerim Hüseyinzade İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Atama Kürt Politikacı
A+ A-

Haber Merkezi – İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Kırsal Kalkınma ve Yoksul Bölgelerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak sünni ve Kürt politikacı Abdülkerim Hüseyinzade’yi atadı.

Hüseyinzade, İran’da rejim değişikliğinin yaşandığı 1979’dan sonra bu göreve gelen ilk Kürt siyasetçi oldu.

İran Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Pezeşkiyan yayımladığı kararnameyle, reformist milletvekili Hüseyinzade'yi Kırsal Kalkınma ve Yoksul Bölgelerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atadı.

Kararnamede, Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Neqadeh kentinden olan Hüseyinzade'nin kırsal alanlardaki yaşam koşullarının iyileştirilmesi yönündeki "kararlığı ve değerli tecrübeleri" nedeniyle bu göreve atandığı belirtildi.

JustPaste.it’in haberine göre Abdülkerim Hüseyinzade, devrim sonrasında hükümet kabinesinde yer alan en üst düzey Sünni isim oldu. İran'ın siyasi sisteminde cumhurbaşkanı yardımcıları, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcılığı makamı kadar etkili olmasa da Hüseyinzade'nin yıllar sonra ilk Sünni olarak kabineye girmesinin önemli olduğu değerlendiriliyor. 

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, seçim kampanyalarında "ülkede mezhep ayrımı nedeniyle layık oldukları statüden mahrum bırakılan Sünniler olduğunu" söylemiş ve bu sorunu çözeceğini vadetmişti.

Abdülkerim Hüseyinzade kimdir?

Kürt siyasetçi Abdülkerim Hüseyinzade, Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Mahabad ile Urmiye kentleri arasında bulunan Neqadeh ilinde 1980 yılında Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Hüseyinzade, İran'ın önde gelen Sünni siyasetçilerinden eski Sine Milletvekili ve eski İçişleri Bakanı Danışmanı Celal Celalizade'nin yakın akrabalarından biri olarak tanınıyor.

Ülkede mart ayında yapılan genel seçimlerde Meclis'e girme hakkı kazanan Hüseyinzade, 3 dönem Şino ve Neqadeh Milletvekili olarak Meclis'te görev yaptı.

Hüseyinzade Meclis'te görev yaptığı süre boyunca İran'da kültürel ve etnik meselelerin çözümü ve internet yasaklarının kaldırılması üzerine çalışmalar yürüttü.

Hüseyinzade, Eylül 2022'de Jina Emini’nin polis tarafından darp edilmesinin ardından hayatını kaybetmesi nedeniyle olaydan büyük üzüntü duyduğunu ifade etmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli