İran, Fransız turisti ‘casusluk’ iddiasıyla 8 yıl hapse mahkum etti

Haber Merkezi - Mayıs 2020'den bu yana “casusluk” suçlamasıyla İran’da tutuklu bulunan Fransa vatandaşı Benjamin Briere 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Briere’nin avukatı Tahran'ın, Batı ile görüşmelerde Briere’yi "rehine" olarak kullandığını söyledi.

36 yaşındaki Benjamin Briere, şu anda İran'da tutulduğu bilinen ve aynı zamanda İran pasaportuna sahip olmayan tek Batılı tutuklu.

Avukatı Philippe Valent yaptığı açıklamada, Briere’nin ayrıca “İran'ın İslami sistemine karşı propaganda yaptığı” iddiasıyla 8 ay hapis cezasına da çarptırıldığını söyledi.

İran’ın doğusundaki Meşhed kentinde bulunan Vakilabad hapishanesinde tutulan Briere, bir milli parkta eğlence amaçlı drone ile fotoğraf çekerken tutuklandı.

Benjamin Briere tutuklanmasını protesto etmek ve serbest bırakılmak amacıyla başlattığı açlık grevini halen sürdürüyor.

“Duruşma değil maskeli balo”

Salı günü görülen duruşmayı "maskeli balo" olarak nitelendiren avukat Valent, Briere'nin "tarafsız yargıçlar önünde adil yargılanmadığını" ve aleyhindeki iddianamenin tamamına erişmesine izin verilmediğini de sözlerine ekledi. Valent, "Bu karar tamamen siyasi bir sürecin sonucudur ve... hiçbir temelden yoksundur" dedi.

Valent ayrıca, Briere'nin Noel'de başlattığı açlık grevi nedeniyle gittikçe daha fazla zayıfladığını söyledi.

Briere'nin kız kardeşi Blandine ise AFP'ye verdiği demeçte, erkek kardeşinin "adalet parodisine" maruz kalan "siyasi bir rehine" olduğunu söyledi. “Bu siyasi bir dava ve Fransız hükümetine mesaj gönderen İran için faydalı" dedi.

Fransız Dışişleri Bakanlığı da Briere'nin bir "turist" olduğunu söyleyerek kararı "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Benjamin Briere, İran'da Batı'dan tavizler koparmak için Devrim Muhafızları'nın emriyle gözaltına alınan ve “rehine” olarak tutulan bir düzineden fazla masum Batılı vatandaştan sadece biri.

İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelere katılan İngiltere, Fransa ve Almanya vatandaşları da tutuklanan yabancılar arasında yer alıyor.