Tutuklu 16 Kürt kadını zor durumda

26-12-2016
Rûdaw
Etiketler İrna Kürt kadın Tutuklu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İran’daki cezaevlerinde bulunan 16 siyasi tutuklu Kürt kadınının umutsuz bekleyişi sürüyor.

 

Kürdistan Basın Ajansı (Kurdpa), İran cezaevlerinde 16 siyasi tutuklu Kürt kadınıyla ilgili son bilgileri paylaştı.

 

Cezaları kesinleşen kadın tutuklular, Kürt kentlerinden İran’daki cezaevlerine naklediliyor.

 

Divandereli Süheyla Mina (27), Kürt partileriyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle tutuklanmış. 3 ay önce tutuklanan Mina’nın Kirman Cezaevi’ne nakledileceği belirtiliyor.

 

Efsane Bayezidi (28), Bokanlı. 2014 yılında İran istihbaratı örgütü İtlaat tarafından, bir Kürt partisine yardım ettiği gerekçesiyle tutuklanmış. O da 4 yıllık tutukluluk halinin ardından Kirman Cezaevi’ne gönderiliyor. Daha önce de aynı suçtan 2 sene hapis cezasına çaptırılan Bayezidi, 19 gün açlık grevine girmişti.

 

Rojin Paya, Urmiyeli. Bir Kürt partisine üye olmak ve “İran İslam Devleti’ne karşıtı faaliyetlerde bulunduğu” gerekçesiyle tutuklanmış. 17 yıl hapis cezasına çaptırılan Paya, Tebriz Cezaevi’de bulunuyor.

 

Gulnaz Ahenghoş da aynı suçtan tutuklanan bir başka kadın. Urmiye’nin Berdereş bölgesinden olan Ahenghoş’un dosyası henüz mahkeme tarafından karara bağlanmadı.

 

“Kürt partilerine yardım etmek” suçundan tutuklanan Raziye Hakimi, yakalandığı sırada açılan ateşte yaralanmasına rağmen tedavi edilmedi.

 

Maku’lu Zeyneb Celalyan (34) devlete karşı silahlanma ve PJAK üyesi olma suçlamasıyla tutuklanmış. Halen Hoy Merkez Cezaevi’nde tutuluyor.

 

Uluslararası yardım örgütleri, bağırsak kanaması ve görme problemi yaşayan Celalyan’ın tedavi edilmemesi durumunda görme yetisini kaybedeceğini belirtiyor. Ancak tedavisi için herhangi bir adım atılmadı.

 

Kadriye Kadir (27), Kuzey Kürdistan’ın Van kentinden. PKK üyesi olmak ve örgüt adına propaganda yapmak suçlamasıyla tutuklandı, 7 yıl hapis cezasına çaptırıldı. 2 ay boyunca İtilaat’ın gözetimindeki bir cezaevinde işkence gördükten sonra 2013’te Basuc Cezaevi’ne nakledildi. Kadriye Kadir’in uzun yıllardan beri büyük bir başağırısı çektiği ancak tedavi edilmediği belirtildi.

 

Mahabadlı Nesrin Eminzade (24), muhasebe bölümü mezunu. Sıne’de, İran’a karşı propaganda ve Kürt partisine üye olma suçlamasıyla tutuklandı.

 

Meryem Mukaddesi, Neğedeli. 2011 yılında Kürt partilerine destek verdiği gerekçesiyle tutuklandı, 9 yıl hapis cezasına çaptırıldı. Şu anda Tahran Cezaevi’nde tutuluyor.

 

Mahabadlı Şehla Muhammediyani (27)  de bir Kürt partisine üye olduğu gerekçesiyle 2015 yılında tutuklandı, 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

 

Sudabe Hasanhani (31), bilgisayar mühendisliği bölümü mezunu. Suriye’nin Halep kentinin Bicare bölgesinden. 2014 yılında İtilaat tarafından gözaltına aldındıktan sonra uzun süre işkence görmüş.  Hasanhani, cezasını tamamlamasına rağmen, halen Kirman Cezaevi’nde tutuluyor.

 

SelmaslıSafiye Sadıki (25), 2010 yılında tutuklandı. 15 yıl hapis cezası aldı, halen Sıne’de Cezaevi’nde bulunuyor.

 

Tikap kentinden olan Feride Hoşnaw (32) hukuk fakültesi mezunu. “Kürdistan Bölgesi Hükümeti’yle iletişim kurmak ve İran İslam Devleti karşıtı propaganda yapmaktan” 14 yıl hapis ve 80 kırbaç cezasına çarptırıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli