İran’da batılı sanatçıların eserlerinin sergilendiği müzeye binlerce kişi akın etti

25-08-2022
Rûdaw
Etiketler Tahran Sanat eseri Müze İran Çağdaş sanat Sergi
A+ A-

Haber Merkezi – İran’da, İslam Devrimi'nden önce toplanan ve bazıları ilk kez sergilenen ünlü Batılı sanatçıların eserlerinin yer aldığı Tahran Çağdaş Sanat Müzesi'ndeki, “Minimalizm ve Kavramsal Sanat" başlıklı sergiyi kısa sürede 20 binden fazla kişi ziyaret etti.

Eserlerin sergilendiği müzenin çağdaş sanat koleksiyonu, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri dışındaki en büyük modern başyapıtlar dizisi olarak biliniyor ve çoğu 1979 devriminden bu yana gizli tutulan milyon dolarlık parçaları içeriyor.

35 yaşındaki ziyaretçi Şahin Rajabi, Tahran Çağdaş Sanat Müzesi'nin kendisini her seferinde şaşırttığını belirterek, “Şu anki sergi de bir istisna değil” dedi.

Müze Direktörü Ebadreza İslami, aralarında Marcel Duchamp, Sol LeWitt, Donald Judd, Christo/Jeanne-Claude ikilisinin de bulunduğu 34 dünyaca ünlü çağdaş sanatçının 132 eserinin sergide yer aldığını söyledi.

Covid-19 salgını nedeniyle uzun süre kapalı kaldıktan sonra açılışın muhteşem olduğunu belirten İslami, sergide, “38 başyapıt”ın ilk kez sergilendiğini söyledi.

Müze 1977 yılında açıldı

Müze, iki yıl sonra tahttan indirilecek olan Şah Muhammed Rıza Pehlevi döneminde 1977 yılında açıldı.

Tasarımı, sıcak ortamlarda soğuk havayı yakalamak ve dolaştırmak için kullanılan bir mimari unsur olan İran'ın çöl rüzgarı kulelerinden esinlendi.

Koleksiyonun büyük bir kısmı kraliçe Farah Pehlevi tarafından oluşturuldu. Kraliçe, uzmanlardan oluşan bir ekibi batılı müzayedeleri gezmek ve ülkenin kültürel profilini güçlendirmek için prestijli tablo ve heykelleri almakla görevlendirmişti.

Müze ayrıca İran modern sanatının önemli bir koleksiyonuna da sahip.

Depolarda çürümeye terk edildi

Ancak İslam devriminden sonra uluslararası çalışmalar yeraltına alındı. Batılı eserlerin birçoğunun temaları halk için “çok riskli” kabul edildi ve depolarda çürümeye terk edildi.

Müzenin iletişin direktörü Hasan Noferesti, müzede "çok değerli" 3 bin 500 eser bulunduğunu söyledi.

İran Kültür Bakanlığı'na göre müzede aralarında Paul Gauguin'den Pablo Picasso, Rene Magritte, Jackson Pollock, Andy Warhol ve Alberto Giacometti'ye kadar çok sayıda batılı sanatçının başyapıtları yer alıyor.

Eylül ortasına kadar sürecek olan sergide, İtalyan sanatçı Michelangelo Pistoletto'nun "Yeşil Perdeler" başlıklı bir kolajı ve Kanadalı-Amerikalı heykeltıraş Jacqueline Winsor'un kenevirden yaptığı isimsiz bir eser yer alıyor.

Küratör Behrang Samadzadegan, sergiyi Haziran ayı sonlarında açılmasından bu yana yaklaşık 20 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi ki beklenen katılımın yaklaşık iki katı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli