İran 15 yıldır cezaevinde olan Kürt tutukluyu şafak vakti idam etti

25-07-2024
Etiketler İran Kamran Şêxeh Kürt tutuklu
A+ A-

Haber Merkezi –15 yıldır cezaevinde bulunan Kürt tutuklu Kamran Şêxeh, bu sabah şafak vaktinde idam edildi.

39 yaşındaki Kamran Şêxeh, 2008 yılında Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Mahabad kentinde imam Abdulrahim Tina’nın öldürülmesi ile ilgili olarak 6 kişi ile birlikte tutuklandı.

Şêxeh dışında Kasım Abasteh, Eyub Karimi, Davud Abdullahi, Ferhad Salimi, Enver Xizri ve Xosro Besharat adlı kişiler 2009 yılında tutuklandı.

Şêxeh, ortak davada idamla karşı karşıya kalan yedi sanıktan sonuncusuydu.

Tahran Devrim Mahkemesi Şêxeh ve beraberindeki 6 kişiyi ölüm cezasına çarptırdı. Sonrasında ise dava, çok sayıda adli incelemeden geçti.

İran Yüksek Mahkemesi, Şubat 2020'de ise idam cezasını onadı. Şêxeh dışındaki 6 kişi Kasım 2023 ile Mayıs 2024 arasında idam edildi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün aktardığına göre Şêxeh bu sabah Urmiye Merkezi Hapishanesi’nde idam edildi. Şêxeh’in ailesiyle son kez dün olarak görüştürüldüğü, ardından tek kişilik hücreye alındığı belirtildi.

Şêxeh ve beraberindeki 6 Kürt tutukluya “ulusal güvenliğe karşı hareket etmek”, “Selefi gruplara üyelik” ve “rüşvet” gibi suçlamalar yöneltildi.

Uluslararası Af Örgütü, 7 kişinin "işkence ve kötü muamele iddialarıyla gölgelenen" ve "büyük ölçüde adil olmayan bir yargılamada" ölüm cezasına çarptırıldıklarını duyurmuştu.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı da (IHR), Şêxeh ve diğer 6 kişinin “siyasi tutuklu” olarak ceazevinde bulunduklarını kaydetmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli