BM'den İran kararı: İhlaller araştırılacak

24-11-2022
Etiketler BM İran Jina Emini Protesto
A+ A-

Haber Merkezi - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinde, İran'daki insan hakları durumunun ele alınması için Almanya'nın talebi ve 49 üye ülkenin desteğiyle özel bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda, halkın eşitlik taleplerini dikkate alması yönünde İran yönetimine çağrıda bulunuldu.

Rojhılat ve İran'da verilen ölüm cezası sayılarının 400'ü aştığı ve 85 mahkumun idam aşamasında olduğu belirtilerek ülkedeki insan hakları durumunun giderek kötüye gittiği vurgulandı.

Toplantıda konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, "Tam teşekküllü bir krizin içindeyiz. Öldürülen çocukların fotoğrafları, sokaklarda dövülen kadınlar ve idam edilen insanları görmek bana acı veriyor." dedi.

Ayrıca, İran güvenlik güçlerinin protestoculara orantısız ve gereksiz şiddet kullanmayı sonlandırması gerektiği belirtildi.

Hak ihlalleri incelenecek

Öte yandan toplantıda, Rojhılat ve İran’daki  insan hakları ihlallerinin incelenmesi için araştırma heyeti görevlendirilmesi teklifi, oy çokluğuyla kabul edildi.

Konseyde düzenlenen özel oturumda, Rojhılat ve İran'da 16 Eylül'den bu yana süren Jina Emini protestolarına güvenlik güçlerinin müdahalesindeki hak ihlali iddiaları ele alındı.

Oturumun sonunda, söz konusu hak ihlali iddialarının incelenmesi için araştırma heyeti görevlendirilmesine yönelik karar tasarısı Konseye sunuldu.

Tasarı, 6 ret oyuna karşı 25 kabul oyuyla kabul edildi.

BM, alınan karar gereğince Rojhılat ve İran'daki insan hakları ihlali iddialarını araştırmak için heyet görevlendirecek.

BM ofisi önünde İran protestosu

100'ün üzerinde protestocu BM Cenevre Ofisinin önünde toplanarak İran güvenlik güçlerinin sert müdahalesine tepki gösterdi.

Protestocular, İran'ın BM İnsan Hakları Konseyinden çıkarılması talep etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli