İran'da Kürt kadın gazeteciye idam cezası

3 saat önce
Rûdaw
Etiketler İran İslam Cumhuriyeti Kürt gazeteci
A+ A-

Haber Merkezi – İran İslam Cumhuriyeti, yaklaşık bir yıl önce gözaltına alınan Kürt gazeteci ve kadın hakları savunucusu Pexşan Azizi hakkında idam cezası verdi.

İran Tahran Devrim Mahkemesi’nde önceki gün görülen duruşmada "İslam hükümetine karşı silahlı ayaklanma başlatan ve liderleri isyana karışan gruplara üye olduğu" gerekçesiyle Kürt gazeteci kadın hakları savunucusu Pexşan Azizi’ye idam cezası verildi.

İlk derece mahkemenin kararına, karşı yüksek mahkemeye itiraz hakkı bulunuyor. Tahran Mahkemesi 20 gün içerisinde itiraz kapılarının açık olduğunu açıkladı.

İran İstihbarat Güçleri tarafından 4 Ağustos 2023 tarihinde Tahran'ın Harazi kasabasında ailesinin yanındayken gözaltına alındı.

Pexşan Azizi 11 Aralık 2023'te tutuklanarak İstihbarat Bakanlığı'nın gözaltı merkezi olarak bilinen Evin Cezaevi'nin 209 numaralı koğuşundan, aynı cezaevinin kadınlar koğuşuna nakledildi.

Mahkeme, Pexşan Azizi’ye yardım ettikleri gerekçesiyle ailesinden 3 kişi olmak üzere 5 kişi hakkında da farklı farklı cezalar verdi.

Babası Aziz Azizi, kız kardeşi Pirşeng Azizi ile damadı Hüseyin Abbasi birer yıl olmak üzere hapis cezasına çaptırıldı.

Aynı dosyadan yargılanan Eyüp Enisi ile Eyüp Konani, Pexşan Azizi’ye yardım ettikleri gerekçesiyle iki yıl hapis cezası aldı.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Azizi kendisine yöneltilen suçlamaları reddederek, bağımsız bir kadın aktivist olarak toplumsal ve kadın hakları konusunda faaliyet yürüttüğünü ifade etti.  

Pexşan Azizi, tutuklu kaldığı süre boyunca adil yargılanma hakkından ve uzun süredir avukat ve aile ziyaretlerinden de mahrum bırakılmıştı.

1984 yılında Rojhılat’ın Mahabad kentinde doğan Pexşan Azizi, daha önce de Tahran’da Kürt öğrencilerin idamlara dönük protestolarına katıldığı gerekçesi ile 16 Kasım 2009'da tutuklanmış, 4 ay tutuklu kaldıktan sonra 19 Mart 2010'da 100 milyon Temen (İran Reyali) kefalet ödeyerek serbest bırakılmıştı.

Pexşan Azizi, son olarak tutuklu kaldığı Evin Cezaevi’nden yazdığı mektupla kamuoyuna ‘yaşadığı işkenceleri’ anlatmış mücadeleyi büyütme çağrısı yapmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli