Nazanin Ratcliffe: Salıverilme karşılığında sahte itirafname imzalamak zorunda bırakıldım

Erbil (Rûdaw) - İran'da “casusluk” yaptığı iddiasıyla altı yıl hapis yattıktan sonra Mart ayında serbest bırakılan Nazanin Zaghari Ratcliffe, İran hükümetinin son dakikada havaalanında, serbest bırakılması karşılığında, bir İngiliz yetkilinin huzurunda sahte itirafname imzalamaya zorladığını söyledi.

Zaghari-Ratcliffe BBC ile yaptığı röportajda, İran'ın gelecekte kendisine karşı sahte itirafı kullanmasını beklediğini söyledi.

Zaghari-Ratcliffe, “casusluk” suçlamasıyla altı yıl hapis yattıktan sonra Mart ayında serbest bırakıldı ancak, havaalanında İran Devrim Muhafızları tarafından bir kenara alındığını ve “baskı altında” bir itirafnameyi imzalamaya zorlandığını söyledi.

Zaghari-Ratcliffe, “Zorunlu itirafı imzaladığım her şey filme alındı. Bu yüzden bir gün bunu göstereceklerine eminim” dedi.

İngiliz yetkililer neden tavır almadı?

Eski siyasi mahkum ayrıca, o sırada mevcut olan Birleşik Krallık hükümet yetkililerinin neden İran'a, işlemediği suçları itiraf etmeye zorlaması konusunda meydan okumadığını da sorguladı. "Neden bir şey imzalayayım? Son altı yıldır bunu yapmadığımı söylemek için çok ama çok uğraşıyorum” diye konuştu.

Zaghari-Ratcliffe ve kocası, daha önce İngiliz hükümetini, davalarını ele alış biçimi nedeniyle eleştirmiş ve serbest bırakılmasının neden bu kadar uzun sürdüğünü sorgulamıştı.

BBC’ye göre Thomson Reuters Vakfı'nda proje yöneticisi olarak çalışan Zaghari-Ratcliffe, Nisan 2016'da ayında anne ve babasını ziyaret etmek için gittiği İran'da tutuklanmış ve İran hükümetini devirmek için kumpas kurmakla suçlanmıştı.

Eylül 2016'da 5 yıl hapis cezasına çarptırılmış, geçen yılın Nisan ayında ise hükümet karşıtı propaganda yapmak suçlamasıyla bir yıl daha ceza almıştı.

Zaghari-Ratcliffe ise ailesini ziyarete tatile gittiğini belirterek suçlamaları defalarca reddetti.

Covid- 19 nedeniyle Evin Cezaevi’nden tahliye edildikten sonra Zaghari-Ratcliffe, cezasının son yılını ev hapsinde geçirdi, sonunda 67 yaşındaki emekli mühendis Anoosheh Ashoori ile birlikte Mart ayında serbest bırakıldı.

İran'da halen tutuklu bulunan Amerikalı, İngiliz ve İsveç uyruklu çok sayıda yabancı var.