UAEA Başkanı’ndan Rûdaw'a: İran izin verirse teftişleri birkaç ayda tamamlarız

Mecîd Nizamedîn Gilî

Erbil (Rûdaw) - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, Rûdaw'a, İran'ın işbirliğinde bulunması halinde ilan edilmeyen üç bölgede bulunan uranyum parçacıkları hakkında birkaç ay içinde teftişleri bitirebileceklerini söyledi.

Rafael Grossi, dün New York'ta Rûdaw muhabiri Mecid Gili'nin de hazır bulunduğu bir basın toplantısında, İran'ın nükleer programı hakkında konuştu.

Grossi, İran ile UAEA arasındaki sorunların görmezden gelinemeyeceğini ancak bunların çözülebileceğini söyledi.

UAEA ile Tahran’ın yaşadığı ihtilaflardan biri, teşkilat müfettişlerinin, Tahran'ın daha önce açıklamadığı üç bölgede uranyum parçacıklarının bulunması.

UAEA bunun üzerine Tahran'dan açıklama talep etti ve ülkedeki üç askeri bölgede neden uranyum izleri bulunduğunu açıklamasını istedi. İran hükümeti ise ülkenin nükleer programın amacının barışçıl olduğunu söylemeye devam ediyor.

Rafael Grossi gazetecilere verdiği demeçte, "Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'ın nükleer tesislerine erişimi sınırlıdır. İran'la yeniden çalışmaya hazırız” dedi.

Grossi, önümüzdeki birkaç gün içinde İranlı yetkililerle görüşmeyi umuyor.

Rûdaw muhabiri Mecid Gili, Rafael Grossi'ye, İran'ın onlara kapıları açması halinde, teftişlerini tamamlamak için ne kadar zamana ihtiyacı olacağını sordu.

Grossi'nin bu soruya cevabı şöyle oldu:

“Şimdiden bir zaman aralığı belirtmek biraz zor. Çünkü sorunların tespitine yönelik bakış açısında farklılık var. Bizler soruyoruz ve cevaplarımızı alıyoruz. Sorduğumuz sorulara aldığımız cevaplara göre yeni sorularımızın olup olmayacağı ortaya çıkıyor. Şimdi size birkaç hafta içerisinde bu soruların cevabını alabiliriz dersem bu isabetli olmayabilir. Çünkü bu aynı zamanda ne kadar işbirliği yapıldığına bağlı; ama sizi cevapsız bırakmak da istemiyorum. Fakat şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki tam bir işbirliği gerçekleşirse bu çalışma yılları almaz birkaç ayda sonuçlanabilir. Ancak yine de bahsi geçen bölgelerde neler olup bittiğine dair bazı konuları netleştirebileceğimize inanıyorum.”