İran Meclis Başkanı: Kürtlerin hakları temin edilmeli

Erbil (Rûdaw) - İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ülkesinin Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların anayasal çerçevede çözümüne destek verdiğini söyledi.

 

Resmi temaslarda bulunmak için İran’ın başkenti Tahran’a giden Başbakan Neçirvan Barzani, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile bir araya geldi.

 

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ali Laricani iki taraf arasındaki dostluk ilişkilerine değinerek Erbil ile Bağda arasında yaşanan sorunlardan dolayı duydukları endişeyi dile getirdi.

 

Sorunların diyalog yoluyla çözümünden yana olduklarını belirten Laricani, “Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta yaşayan diğer tüm halkların, haklarının anayasa temelinde temin edilmesini diliyoruz” dedi.

 

İran Meclis Başkanı ayrıca ülkesi ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.

 

Kürdistan Bölgesi’nin bölgede istikrar unusuru olduğunu dile getiren Neçirvan Barzani de iki taraf arasındaki ilişkilerin tarihi ve dostane olduğunu belirtti.

 

Başbakan Barzani, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüne dönük ciddi çabalar olduğuna dikkat çekerek, çözüm sürecinin başarısı için İran İslam Cumhuriyeti’nin rölünün de gerekli gördüklerini dile getirdi.

 

Başbakan Barzani başkanlığındaki bir heyet dün akşam Tahran’a gitmişti.

 

Barzani’ye ziyaretinde Yardımcısı Kubad Talabani, Başkanlık Divan Başkanı Fuad Hüseyin ve Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi eşlik ediyor.