İran’dan misilleme: Avrupa ordularını ‘terör listesine’ alırız!

19-01-2023
Etiketler İran Avrupa Parlamentosu
A+ A-

Haber Merkezi – İran Meclisi, Avrupa Parlamentosu'nun İran Devrim Muhafızları Ordusunun "terör listesine" alınmasını talep eden tasarısına misilleme olarak hükümete AB ülkelerinin ordularını terör listesine alma çağrısı yapan karşı tasarı hazırladı.

İran Genelkurmay Başkanlığı, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) kabul edilen ve Devrim Muhafızları Ordusu'nun "terör" listesine alınmasını talep eden tasarının yürürlüğe girmesi halinde "bölgenin güvenliğinin etkileneceği" uyarısında bulundu.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, AP'nin Devrim Muhafızları Ordusu'nu "terör örgütleri" listesine dahil etme yönündeki adımını, "en temel uluslararası hukuk kurallarına açıkça aykırı" olarak nitelendirerek kınadı.

AP'nin, ABD ve İsrail'in "düşmanca politikalarının" etkisi altında olduğunun öne sürüldüğü  açıklamada, "Avrupa Parlamentosu'nun son eylemi, uluslararası kural ve düzenlemelerde emsali olmamasının yanı sıra, bölgesel ve küresel güvenliği, huzuru ve barışı etkileyecektir. Avrupa Parlamentosu, bunun sonuçlarına dikkat etmelidir." ifadelerine yer verildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Devrim Muhafızları Ordusu'nun "terör" listesine eklenmesini desteklediğini ve İran'a karşı yeni yaptırımların uygulanmasının planlandığını söylemişti. AP de bu yönde bir tasarı hazırlamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, AP'nin İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun "terör" listesine alınmasını talep eden tasarısını, "Avrupa'nın kendi ayağına kurşun sıkması" olarak nitelendirmişti.

Öte yandan İran Meclisi, Avrupa Parlamentosu'nun İran Devrim Muhafızları Ordusunun "terör listesine" alınmasını talep eden tasarısına karşılık hükümete AB ülkelerinin ordularını terör listesine alma çağrısı yapan karşı tasarı hazırladı.

Meclis Başkanlık Heyeti Üyesi Ahmed Nadiri, yaptırımın uygulanması halinde ülkesinin buna misillemede bulunacağını söyledi.

Bu kapsamda hazırlanan tasarı hakkında bilgi veren Nadiri, "Meclisin, Avrupa Birliği'nin İranlı kurumlara yaptırım konusundaki eylemlerine karşı hazırladığı tasarı milletvekillerinin masasında" dedi.

Avrupa ülkelerinin uzun süredir İran'la iyi ilişkilere sahip olduğuna dikkati çeken Nadiri, Devrim Muhafızları Ordusuna yönelik yaptırım kararı alınması halinde Avrupa'nın İran ve bölgedeki çıkarlarının tehlikeye düşeceği ve kararın askeri bir çatışmaya dahi dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Fars Haber Ajansı tarafından paylaşılan Meclisin hazırladığı tasarıya göre, Devrim Muhafızları Ordusunun "terör listesine" alınması halinde AB'ye üye ülkelerin silahlı kuvvetleri ile onlara bağlı kurum ve kuruluşlar İran tarafından "terörist" ilan edilecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli