ABD ve Körfez ülkeleri İran’ı ‘nükleer kriz’ yaratmakla suçladı

18-11-2021
Rûdaw
Etiketler İran Körfez ülkeleri Nükleer anlaşma
A+ A-

Haber Merkezi - ABD ve Körfez'deki müttefikleri, İran'ı nükleer bir krize neden olmak ayrıca balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırmakla suçladı.

Suçlama, ABD ve Körfez İşbirliği Konseyi çalışma grubunun Suudi Arabistan'da yaptığı İran konulu toplantının ardından yayınlanan ortak açıklamada yer aldı.

Açıklamada yeni İran yönetimi, nükleer anlaşmayı kurtarmaya ve Viyana'daki müzakerelerin yeniden başlamasına odaklanan diplomatik fırsatı değerlendirmeye çağrıldı.

ABD ile İran arasındaki dolaylı görüşmeler, İran'ın Haziran ayında yeni cumhurbaşkanını seçmesinin ardından askıya alınmıştı. Ancak görüşmelerin bu ayın sonlarında yeniden başlaması planlanıyor.

İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemeyi amaçlayan 2015 tarihli anlaşma, ABD’nin önceki Başkanı Donald Trump tarafından 2018'de tek taraflı olarak feshedilmişti. Buna karşılık İran da nükleer programını durdurmak için verdiği taahhütlerden vazgeçmişti.

ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Umman ve Kuveyt’ten yapılan ortak açıklamada, "İran nükleer silah programı için önemli adımlar attı" denildi.

Bu ülkeler ayrıca "gelişmiş balistik füzelerin ve insansız hava araçlarının yayılması ve doğrudan kullanılması da dahil olmak üzere bir dizi saldırgan ve tehlikeli İran politikası"nın varlığından bahsetti.

Açıklamada, "İran'ın bölgedeki silahlı milislere verdiği destek ve balistik füze programı, bölgesel güvenlik ve istikrar için açık bir tehdit oluşturuyor" ifadeleri yer aldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli