İran'dan AB'nin yaptırımlarına misilleme: Biz de yaptırım uygulayacağız

18-10-2022
Etiketler İran AB Jina Emini
A+ A-

Haber Merkezi - İran, Jina Mahsa Emini'nin ölümü ve ardından ülkede başlayan protestolarla ilgili Avrupa Birliğinin (AB) ilgili yetkililere yönelik yaptırım kararını "iç işlerine müdahale" olarak değerlendirirken, karşılık olarak Avrupalı kişi ve kurumlara yaptırım uygulayacağını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında, AB Konseyinin bazı İranlı yetkililere yönelik yaptırım kararını, "uluslararası hukukun açık bir ihlali" ve "İran'ın iç işlerine müdahale" şeklinde niteleyerek, kınadı.

Yaptırım kararının, temelsiz ve uydurma iddialara dayandığı öne sürülen açıklamada, karar ayrıca "siyasi hedeflere ulaşmak için araç olarak insan haklarının istismar edildiğinin bir göstergesi" şeklinde nitelendirildi.

Açıklamada, AB'nin yaptırım kararına yanıt olarak, yakında Avrupalı kişi ve kurumlara karşı yaptırımlar uygulanacağı belirtildi.

Avrupa Konseyi, Mahsa Emini'nin ölümünün ardından ülke çapına yayılan protestolara müdahale eden bazı İranlı güvenlik yetkililerine, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur'a yönelik dün yaptırım kararı aldığını duyurmuştu.

AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, mevcut yaptırım listesine 11 kişi ve 4 kuruluşun eklendiği bildirildi.

Emini'nin öldürülmesinden sorumlu tutulan İran “ahlak polisi” ve onun kilit isimlerinden Mohammad Rostami ve Hajahmad Mirzae, protestoların bastırılmasındaki rolleri nedeniyle İran Kolluk Kuvvetleri ve bir dizi yerel şefine yaptırım kararı alındığının duyurulduğu açıklamada, "İran Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur, internetin kapatılmasındaki sorumluluğu nedeniyle listeye alındı" bilgisi verildi.

Tedbirler, seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulmasını öngörüyor. Ayrıca AB vatandaşları ve şirketlerinin listede yer alan kişi ve kuruluşlara fon sağlamasını yasaklıyor.

Söz konusu liste, toplam 97 kişi ve 8 kuruluşu içeriyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli