İran’dan TRT Genel Müdürü’nün açıklamalarına tepki

16 saat önce
Rûdaw
Etiketler TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı Tahran Farsça İran
A+ A-

Haber Merkezi – Tahran yönetimi, "İran’ı rahatsız edeceğiz" ifadesini kullanan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’ya tepki gösterdi.

İran Yayıncılık Dünya Servisi Başkanı Ahmed Nurozi, “İran devlet televizyonu da aynı şekilde karşılık verme hakkına sahiptir” dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin akademik açılış yılı töreninde TRT Farsça’yı açacaklarını belirten TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, “İran’ı rahatsız edeceğiz” ifadesi ile gündeme gelmişti.

TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı’nın İran’la ilgili sözleri tartışma yaratmış ve Tahran yönetiminin tepkisine yol açmıştı.

İran'dan tepki

İran Yayıncılık Dünya Servisi Başkanı Ahmed Nurozi, X hesabından yaptığı açıklamada, Türk yetkililere Sobaci'nin yorumlarını "kınamaları ve açıklamaları" çağrısında bulundu.

İran devlet televizyonu da aynı şekilde karşılık verme hakkına sahip olduğunu belirten "Uygun karşılığı verme hakkımızı saklı tutuyoruz" diye yazdı.

Öte yandan İran Kültür Bakanı Seyid Abbas Salihi de Sobacı’nın açıklamaları nedeniyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile görüşerek Tahran yönetiminin rahatsızlığını aktardı.

İran'ın Mehr Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Salihi, son günlerde bazı Türk medya yetkililerinin yaptığı açıklamaların İran kamuoyunu incittiğini belirterek, bu tür açıklamalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

İran'ın dost ve komşu ülke Türkiye ile ayrıcalıklı siyasi ve kültürel ilişkilere büyük önem verdiğini belirten Salihi, iki ülkenin 2025 yılını karşılıklı olarak kültür yılı ilan ettiğine dikkati çekerek, “Önümüzdeki yılda ortak hedefler doğrultusunda değerli projelere imza atabilmeyi umuyoruz” dedi.

Altun ise “Türk hükümetinin istikrarlı yaklaşımının, İran İslam Cumhuriyeti milleti ve hükümetiyle mevcut tüm alanlarda dostluğu güçlendirmek ve ilişkileri artırmak olduğunu” belirterek “buna aykırı hiçbir açıklamanın Cumhurbaşkanının ve Türk hükümetinin düşünce tarzı ve yaklaşımıyla ilgisi olmadığını” ifade etti.

Sobacı'dan yeni açıklama

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ise gelen tepkiler üzerine yeni bir açıklama yaptı.

Sobacı, “İran'ı rahatsız etmek durumundayız” ifadelerinin bağlamından kopartılarak aktarıldığını belirterek, sözlerinin TRT’nin Farsça yayına başlamasının ardından yayıncılık rekabetine ilişkin bir vurgu olduğunu söyledi.

Açıklamasında, 9 Ekim'de yaptığı konuşmanın ardından İran'dan gelen tepkiye isim vermeden değinen Sobacı, "TRT'nin Filistin meselesindeki hassasiyeti asla sorgulanamaz" dedi.

Sobacı, şu ifadeleri kullandı:

“TRT'nin tüm kanallarıyla İran dâhil bölge ülkeleriyle ilişkilerin gelişmesine katkı sunan yayıncılık çizgisi ortadadır. Bu yayıncılık rekabeti ortamında, TRT Farsça'nın gelişmekte olan Türkiye-İran ilişkilerini medya alanına da yansıtacak bir mecra olacağına inanıyoruz.

Dolayısıyla söz konusu konuşmada Türkiye-İran ilişkileri kastedilmediği gibi, resmî dış politikamız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Dışişleri Bakanlığımızın ve İletişim Başkanlığımızın açıklamalarında temsil edilmektedir. TRT bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu çizgi doğrultusunda yayıncılık faaliyetlerine devam edecektir.”

Türkiye’den tepki

Sobacı'nın sözlerine tepki gösteren Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Zahid Sobacı, kurulacak olan TRT Farsça kanalı ile 'İran’ı rahatsız etmek zorundayız' diyerek önüne konulan görevi ilan ediyor. TRT Genel Müdürlüğü makamı, Türkiye’nin gerçek dostlarıyla arasını açma, ilişkilerini dinamitleme, komşulara rahatsızlık verme makamı değildir. TRT Genel Müdürü derhal görevden alınmalıdır" çağrısı yaptı.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da Sobacı’nın açıklamalarını sert bir şekilde eleştirdi.

Özdağ sosyal medya hesabında "Görünüşe göre AKP İran'a karşı Amerika ve İsrail'in yanında yer almaya karar vermiş. Bu kararı yanlış buluyoruz. 22 yıldır devleti nasıl yöneteceğinizi öğrenmediniz" mesajını paylaştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli