Biden Ortadoğu turu yaparken İran 'insansız hava aracı taşıyan' filosunu tanıttı

Haber Merkezi -  İran, ABD Başkanı Joe Biden Ortadoğu turuna devam ederken, Cuma günü savaş silahlı savaş uçağı taşıyabilen ilk donanmasını tanıttı.

Törende konuşan İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Seyyid Abdurrahim Musevi, İran donanmasının "düşmanları tarafından bir hata yapılması" durumunda yanıt verebilecek şekilde donatılmış gemi, denizaltı ve insansız hava araçlarından oluşan muharebe alanındaki en güncel teknolojik başarı olduğunu söyledi.

İran devlet televizyonu, “İran donanmasının muharebe, tespit ve imha için her türlü drone taşıyan gemi ve denizaltı birimlerinden oluşan ilk drone-taşıyıcı bölümü tanıtıldığı” söylendi.

Biden ve İsrail Başbakanı Yair Lapid Perşembe günü İran'ın nükleer silah edinmesini durdurmasına karşı  ortak stratejik bir bildiri protokol imzaladı .

Biden'ın Tel Aviv ziyareti öncesinde İsrail ordusu Amerikan başkanını, "İran'la yüzleşmek için gerekli" gördükleri en yeni teknolojik buluşu olan anti-drone lazerleriyle tanıştıracağını söyledi.

İran'ın stratejik istihbarat komutanı Shahram İrani, "Bugün, ülkemizin uzman ve kararlı gençliğinin savunma sanayii alanında yeni başarılara imza atmasına tanık olduk, bu kez bu kez çok önemli insansız hava araçları alanında kendini gösterdi" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan Twitter’da yaptığı bir paylaşımda, İran'ın nükleer anlaşmayı canlandırmak için ABD ile müzakerelere haklarından taviz vermeyeceğini belirterek, "Beyaz Saray ve Siyonizm'in [İsrail] bölgedeki kukla gösterisi bizi daha kararlı kılıyor" dedi.

Washington ve Tahran, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de geri çekildiği, ancak fazla sonuç vermeyen 2015 Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nı (JCPOA) canlandırmayı amaçlayan bir yılı aşkın süredir görüşmelerde bulunuyor.

İran, Washington'un terör grubu olarak listelediği İran'ın İslam Devrim Muhafızları Birliği'ne (IRGC) yönelik olanlar da dahil olmak üzere, ABD'nin ülkeye yönelik yaptırımlarını kaldırması konusunda ısrar ediyor.