Reuters: Sadece tek bir şey İran’ın misilleme yapmasını engelleyebilir

Haber Merkezi - Üç üst düzey İranlı yetkili, yalnızca Gazze'de ateşkes anlaşmasının sağlanmasının, İran'ın Hamas lideri İsmail Haniye'nin kendi topraklarında öldürülmesi nedeniyle İsrail'e doğrudan misillemede bulunmasını engelleyeceğini söyledi.

İran, Haniye'in geçen ayın sonlarında Tahran'ı ziyaret ederken gerçekleşen ve İsrail'i suçladığı suikaste sert bir yanıt vereceğini ilan etti.

İsrail, suikastteki rolünü ne doğruladı ne de yalanladı. ABD Donanması, İsrail savunmasını güçlendirmek için Orta Doğu'ya savaş gemileri ve bir denizaltı konuşlandırdı.

Reuters’a konuşan kaynaklardan biri olan üst düzey bir İran güvenlik yetkilisi, İran'ın Hizbullah gibi müttefikleriyle birlikte Gazze görüşmeleri başarısız olursa veya İsrail'in müzakereleri uzattığını algılarsa doğrudan bir saldırı başlatacağını söyledi. Kaynaklar, İran'ın yanıt vermeden önce görüşmelerin ilerlemesi için ne kadar süre tanıyacağını söylemedi.

Aynı kaynaklar, Haniye ve Hizbullah komutanı Fuad Şükür'un öldürülmesinin ardından Ortadoğu'da daha geniş bir savaş riskinin artmasıyla birlikte İran'ın son günlerde misillemenin nasıl ayarlanacağı konusunda Batılı ülkeler ve ABD ile yoğun diyalog içinde olduğunu söyledi. Konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmamasını isteyen üç bölgesel hükümet kaynağı, perşembe günü Mısır veya Katar'da başlaması planlanan Gazze ateşkes görüşmeleri öncesinde gerginliği önlemek için Tahran ile yapılan görüşmeleri anlattı.

İran'ın BM misyonu Cuma günü yaptığı açıklamada, "Yanıtımızın zamanında ve olası bir ateşkesi zedelemeyecek şekilde uygulanmasını umuyoruz" dedi.

İran dışişleri bakanlığı dün, kısıtlama çağrılarının "uluslararası hukuk ilkeleriyle çeliştiğini" bildirmişti.

ABD'nin Türkiye büyükelçisi de Washington'ın müttefiklerinden İran'ı gerginliği azaltmaya ikna etmelerini istediğini söylemişti.

İran Dışişleri Bakanlığı ve Devrim Muhafızları Ordusu bu habere ilişkin sorulara hemen yanıt vermedi.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "İran ve vekilleri tarafından bu hafta içinde bir şeyler olabilir. Bu hem ABD'nin hem de İsrail'in değerlendirmesidir” dedi.