İRAN - Cumhurbaşkanlığı seçimleri için kimler aday, kim daha güçlü?

Haber Merkezi – İran’da eski cumhurbaşkanı Ahmedinejad cumhurbaşkanlığı için yeniden adaylık başvurusunda bulundu. “Reformistlerin ümidi” Dışişleri Bakanı Zarif ise aday olmayacağını açıkladı. Muhafazakarların en güçlü adayı ise yergı başkanı İbrahim Raisi.

İran'da 18 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacak kişiler için başvurular alınmaya başlandı.

Seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani istifa edecek.

Dün İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Hatemü'l Enbiya Yapı Karargahı'nın eski Komutanı Tuğgeneral Said Muhammed başvuru yaptı.

Ahmedinejad aday

Bugün ise sski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yeniden aday oldu.

İran devlet televizyonu, Ajmedinejad'ın, destekçileriyle birlikte adaylık formunu teslim ettiğini duyurdu.

Ahmedinejad, 2017 yılındaki seçimlere katılımı İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından yasaklanmasına rağmen aday olmuştu, ancak adaylığı, Anayasa Koruma Konseyi tarafından veto edilmişti.

Zarif aday olmayacak

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif ise Instagram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, aday olmayacağını duyurdu.

İran ve dünyanın “çok kritik” bir süreçten geçtiğini belirten Zarif, halka ise “küçük bri azınlık kazanmasın” diye sandığa gitme çağtısı yaptı.

Reformistlerin, aday olması halinde destekleyeceklerini kendisine ilettiği ancak buna rağmen Zarif’in teklifi reddettiği öğrenildi.

Dün reformistlerin liderlerinden Seyid Muhammed Hatemi ve İran devriminin lideri Ayetullah Hümeyni’nin yeğeni Hasan Hümeyni’nin de aday olması için Zarif’le görüştüğü ancak ikna edemediği belirtildi.

Reformistlerin adayı Raisi

Ülkedeki reformistlerin desteklediği en güçlü aday ise Yargı Başkanı İbrahim Raisi.

Muhafazakarlar Birliği Meclisi sözcüsü Menuçher Muteki, Raisi’nin aday olacağını açıklasa da kendisi henüz adaylık başvurusu yapmadı.

Raisi 2017’deki seçimlerde de aday olmuş ancak Hasan Ruhani’ye karşı kazanamamıştı.

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak adaylar, seçimlerden önce Anayasa Koruma Konseyi'nin denetiminden geçiyor.